BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fúrják a franciák az EU-direktívákat

Több európai uniós direktívával szemben is kifogásokat emelt a francia aukcióspiacot felügyelő tanács, a Conseil des Ventes. Párizs súlya egyre csökken a nemzetközi műkincs-kereskedelemben, és az ottani cégek attól tartanak, hogy az egységes EU-piac megteremtését szolgáló rendelkezések tovább rontják pozícióikat.

Tavaly 5,8 százalékkal esett a franciaországi házak részesedése a világ aukciós forgalmából. Abszolút értelemben ugyan valamelyest nőtt a forgalom, ám ennek üteme messze elmaradt a többi nagy központé mögött. Világszinten bő egyharmadával emelkedett tavaly a piac volumene, ez elsősorban a modern és kortárs festmények piaca szárnyalásának köszönhető – és éppen ezek azok a területek, ahol Párizsnak gyengék a pozíciói. A franciaországi árverezési forgalmon belül ráadásul egyre nagyobb súlya van a Christie’snek és a Sotheby’snek, míg a hazai társaságok jobb esetben stagnálnak.

A Conseil des Ventes szerint több tényező magyarázza a helyzet romlását. Egyrészt az angolszász világhoz képest magas adóterhek (a behozott műtárgyak áfakötelezettsége és a droit de suite, azaz a követői jog), másrészt, hogy a piac szétaprózottsága miatt a francia cégek nem tudnak hatékonyan versenyezni a multikkal. Ráadásul az európai uniós jogalkotók is több, a francia aukciósházak számára kedvezőtlen direktívát fogadtak el – panaszolják Párizsban.

A távértékesítési irányelvet azért sérelmezik a franciák, mert az lehetővé teszi, hogy egy licitálás győztese utólag meggondolja magát – írja az Antiques Trade Gazette. Ezzel kapcsolatban a Conseil nemrég levelet intézett Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztoshoz. Aggályosnak tartják az e-kereskedelemről szóló uniós jogszabályt is, mivel az nem írja elő a közvetítő cég számára, hogy garantálnia kell az eladási folyamat átláthatóságát. Ez rontja az egyre szaporodó online árverések színvonalát, és megnehezíti a komolytalan piaci szereplők kiszűrését.

Francia szempontból azonban ezeknél is sokkal nagyobb csapást jelent a 2009 decemberétől életbe lépő szolgáltatási irányelv. A többéves ádáz vita után elfogadott jogszabály ugyanis az ország aukcióspiacának alapelveit kérdőjelezi meg. Jelenleg csak a tizenkét tagú Conseil des Ventes engedélyével lehet árverező házat nyitni és működtetni. A testület egyebek mellett azt vizsgálja, hogy a szóban forgó társaság tudja-e tíz éven át garantálni a vásárlók számára az eladott tárgyak valódiságát. Ily módon a franciaországi szabályozás sokkal szigorúbb, mint a többi EU-tagállamban, azonban a szolgáltatási direktíva értelmében a más tagországban bejegyzett aukciósházak minden további procedúra nélkül nyithatnak fiókot Franciaországban.

A Conseil des Ventes a Handelsblatt szerint különleges szabályozást sürget a művészeti árverések területén, mondván: itt nem szokványos szolgáltatásról, hanem a vevő és az eladó érdekeinek egyidejű képviseletéről van szó. A műkincspiacot már csak azért sem lehet a többi ágazattal egy kalap alá venni, mert itt nem tömegtermékekről, hanem egyedi tárgyakról van szó – érvel az a szakvélemény, amelyet az Európai Bizottságnak, a tanácsnak és a parlamentnek is eljuttatott a francia aukcióstanács.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.