BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tarthat a végtelenségig a világpiaci boom

Évek óta tartó szárnyalás után mára csúcsra jutott a nemzetközi műkincspiac – legalábbis erre következtetnek egyes szakértők abból, hogy a Sotheby’s vezetői az utóbbi időben megváltak részvényeik egy részétől. Bob Gabele, a 3DAdvisors nevű piackutató cég elemzője szerint az aukciósház vezérigazgatója, William Ruprecht az év eleje óta 210 000 részvényt adott el. Gabele a Bloombergnek rámutatott, hogy az aukciósház egyre nagyobb összegben vállal árgaranciát az eladóknak, és ez – a tőkepiaci viharokkal együtt – törékenyebbé teszi a piacot.

Ruprecht ezzel szemben azt hangoztatja, hogy továbbra is igen jelentős részesedése van az általa vezetett cégben, és tagadja, hogy bármiféle „buborék” alakult volna ki a műkincspiacon. Az elemzők kétharmada továbbra is vételre javasolja a Sotheby’s részvényeit (a Christie’s papírjai nem forognak tőzsdén). A modern és kortárs festményeknél tapasztalt szédítő áremelkedés azonban aligha folytatódhat a végtelenségig. Alfred Taubman, a Sotheby’s legnagyobb egyéni részvényese szerint a jelenlegi világpiaci árak túl magasak (VG, június 25., 15. oldal). VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.