BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MÁV biztosító: a fuvarozók dönthetnek - sikkasztás a háttérben?

A MÁV ÁBE közgyűlésén a döntés előzetes becslések, és korábbi tapasztalatok szerint kora este előtt nem születik meg, a 10-kor kezdődött közgyűlésen ugyanis délután fél 2-kor még csak az első napirendi pont került szóba, egyetértés, vagy bármilyen előremutató fejlemény azonban nincs.

Ami biztos: a megjelent vélhetően fuvarozói érdekképviseleteken múlthat a közgyűlés végkimenetele. Több megjelent tag akár 30-50 fő helyett szavaz, így az döntheti el a kérdést, nekik megéri-e a pótbefizetés, vagy jobban járnak úgy, ha még a negyedév végén megszűnik a biztosító. A fuvarozóknak számításba kell venniük, hogy akár külföldön, akár személyi sérüléssel járó kárért esetlegesen nekik kell majd helytállniuk, ami pedig nem a korábban a PSZÁF által közölt átlagos 400 ezer forintos károk kategóriájába esik. Ők már bejelentett káraik alapján is azt fogják mérlegelni, jobban jönnek-e ki a pótbefizetéssel, mint egy másik biztosítóhoz való átszerződéssel.

A pótbefizetés mértéke ugyanakkor még szóba sem került, ez valószínűleg eltérő módon, arányosan alakul majd az ügyfelek között, de mindenképpen a  hiány függvényében kerül megállapításra, ami jelenleg 4,179 milliárd forint. Jóval több, mint a kezdeti egy milliárd forintos hiány, azóta ugyanis néhény szélsőségesen nagy összegű kár is megjelent az egyesületnél.

A károk rendezésére szolgáló tartalékból 4,2 milliárd forint hiányzik - közölte Varga Csaba, a PSZÁF főigazgatója július 18-án az MTV Este című műsorában. "Ez az összeg két részből tevődik össze, az egyik: ahogy a felügyeleti biztosok elkezdték áprilisban a helyszínen az egyesület vezetését, vagy átvették, akkor az ottani nyilvántartási hiányosságok pontosításával kiderült, hogy további 100 milliós kötelezettségek vannak, másrészt pedig kiderült szintén az áprilisi vizsgálatok eredményeképpen, amikor is a VPOP-vel egy időben ők is vizsgálatot kezdtek, mi is vizsgálatot kezdtünk, hogy a társaság korábbi első számú vezetője bűncselekmény alapos gyanújával jelentős összeget, milliárdos nagyságrendű összeget elsikkasztott" - mondta a PSZÁF főigazgatója.

Az egyik hiányzó rész, ami bűnügyi zárlat alatt van, több mint 1 milliárd forintra rúg; a másik - kicsivel nagyobb összeg - pedig az, amiről utólag derült ki, hogy addig nem volt rendesen nyilvántartva - nyilatkozta Varga Csaba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.