BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elsők vagyunk az EU-ban: nálunk a legmagasabb az szja

Évi százezer dollár (húszmillió forint) jövedelem személyi jövedelemadója Magyarországon a legmagasabb az Európai Unióban.

Sőt, nemcsak az EU-n belül, hanem a KPMG vizsgálatába bevont 87 ország között is – olvasható ki a globális tanácsadó cég által közzétett elemzésből. A magyarok szja-terhelése különösen a kelet- és közép-európai régióval, tehát közvetlen versenytársainkkal összevetve számít rendkívül nagynak.

Az unión belül a bolgár effektív szja-terhelés számít ilyen jövedelemszint mellett a legalacsonyabbnak (10 százalékos). Igaz, ennél is kisebb számot láthatunk Franciaország és Luxemburg esetében, ám ez csupán annak a következménye, hogy ebben a két államban a mindenhol másutt szja-ba számító adóteher egy része kötelezően fizetendő társadalombiztosítási járulékként és egyéb kiegészítő adóként jelenik meg.

Pontosabb képet kapunk tehát a személyi jövedelmeket sújtó elvonásokról, ha az effektív szja-terhelés mellett az effektív tb-terhelést is nézzük. Magyarország ebben az összevetésben még jobban kilóg a mezőnyből: a KPMG szakértői szerint hazánkban a 35,86 százalékos szja-teher mellett 12,24 százalék tb-teher is jelentkezik százezer dolláros jövedelem mellett, a kettő együtt tehát 48,1 százalékos elvonást jelent.

Rajtunk kívül e mutató terén csak két ország (Ausztria és Belgium) került 40 százalék fölé, régiós versenytársaink közül pedig Lengyelország áll a második helyen, de tőlünk ő is messze lemaradva, 31,3 százalékkal.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.