BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uzsora helyett bankhitel - Nálunk is lesz szegénybank?

Polgár András, Ujlaky András és Felcsuti Péter közgazdászok az állammal szövetkezve szegénybankot hoznának létre a mélyszegénységben élők helyzetének javítására - írja a pénteki Népszabadság.

 A mélyszegénységből csak pénz segítségével lehet kilábalni - mondja a három üzletember egybehangzóan a napilap ismertetése szerint. Mindhárman sokra tartják C. K. Prahalad Esélyek a piramis alján című könyvét, ismerik a Grameen Bank sikerét, és utazásaik során tanulmányozhatták, hogy az egyes országokban a mélyszegénységben élőknek milyen lehetőségeik vannak vállalkozásindításra vagy a díjhátralékaik kifizetésére.

A szándék, hogy azok is kaphassanak bankhitelt, akik eddig csak uzsoráshoz fordulhattak, újra és újra előkerül. Jelenleg nincs olyan bank, amely többgenerációs munkanélküli, mélyszegénységben élő embereknek hitelt adna.

Polgár, Ujlaky és Felcsuti hónapok óta azon dolgozik, hogy - az állammal együttműködve - a terv minél előbb megvalósulhasson. Az előkészületi munkák során folyamatosan egyeztetnek a szociális és a gazdasági tárca szakembereivel, hogy a szegények már az év második felében hozzájuthassanak a hitelekhez. Legnagyobb akadálynak a szociális ellátórendszert és a vállalkozások működését befolyásoló bürokratikus intézményi szabályozást látják - ismerteti a napilap, amely interjút közöl a három üzletemberrel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.