BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: kamatdöntésre gyengül tovább az euró

Már most is két hetes gyenge szintre került az euró árfolyama a dollárral szemben, miután a vártnál súlyosabb visszaesésről tanúskodnak a közös térség vezető gazdaságai. Ma dönt az alaprátáról az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő tanácsa, elemzők szerint történelmi mélybe süllyed a ráta, további pofont adva az eurónak.

Az euró mostani gyengülését a közös térségben mért munkanélküliségi mutató három éves csúcsra szökése idézte elő, valamint a német kiskereskedelmi forgalom, vártnál jelentősebb mértékű visszaesése. Ezek arra utalnak, hogy mélyebb lesz a recesszió az eurózónában, mint azt korábban becsülték a közgazdászok. Mindezek tartós nyomás alatt tartják a 16 tagállam közös fizetőeszközét. Az euró 1,3250-re gyengült a dollárral szemben tegnap délután, míg 0,4 százalékot gyengült az angol fonttal szemben is: 91,55 pennyre.

„Az euró 1,3100 és 1,3120 közé fog szorulni, mielőtt elkezdi tesztelni a következő alacsony szintet: 1,3070-nél” – jósolja Lauren Rosborough, a Westpac londoni deviza-stratégája. A Westpac szerint a befektetőknek ki kell használnia az euró gyengélkedését, és el kell adni a devizát, ahogyan súlyosbodik a válság a közös térségben.

A Deutsche Bank elemzése szerint az euró-dollár árfolyam volatilitása azt mutatja, hogy a piacon rendkívüli figyelem kíséri: mit tesz az EKB a kamatcsökkentés mellett. Vagyis mikor kezdi el, a pénzmennyiség növelését (quantitative easing) és ezt milyen formában fogja megtenni. Jean-Claude Trichet EKB-elnök korábbi szavai szerint, a frankfurti központ nem tervez sem vállalati, sem államkötvény vásárlást, ugyanis az a tagállamok iparpolitikájába történő beavatkozásnak minősülne.

Ma dönt viszont az EKB a közös térség rátájáról. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 55 közgazdász többsége szerint 50 bázisponttal 1 százalékra csökkenti a közös térség irányadó rátáját mai kamatdöntő ülésén a jegybank. Ugyanakkor ellenmondásos nyilatkozatok hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy hol állhat meg az EKB kamatcsökkentési ciklusa: Nout Wellink, a tanács holland tagja szerint majd akkor vezethet be új eszközöket a jegybank ha zéró kamatszint lesz az euró-térségben, míg Axel Weber német tag szerint 1 százalékon meg kell állni az irányadó ráta ereszkedésének

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.