BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil a 290 alatti forint/euró árfolyam

A forint továbbra is együtt mozog a kedvező világpiaci tényezők hatására erősödő régiós devizákkal a bankközi devizapiacon.

Délután négy órakor 289,31 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben, szinte megegyező árfolyamon a szerda délutáni 289,55 forinttal. Nap közben az árfolyam érintette a 287 forintot is. Az utolsó jelentős trendforduló április 21-én 300 forint feletti árfolyamnál volt, korábban, március 5-én pedig 316 forint felett is kötöttek üzleteket.

A kereskedők a forint árfolyamának erősödésével szemben 287 forintos és 286,50 forintos euróárfolyamnál látnak viszonylag szilárd ellenállási küszöbértékeket. A 300 forintos gyengülési küszöb áttörését pedig a jelenlegi feltételek mellett valószínűtlennek tekintik. A forint és a térségbeli devizák árfolyamának alakulása szoros korrelációt mutat az euró/dollár árfolyam alakulásával, ami gyakorlatilag nem változott lényegesen az előző napihoz képest. Az EKB az euró referenciaárfolyamát csütörtökre 1,3275 dollárban állapította meg a szerdai 1,3266 dollár után. A bankközi kereskedelemben délután négy órakor 1,3229 volt a jegyzés. A térségbeli devizák a jelenleg pozitív nemzetközi piaci környezetben kevésbé "figyelnek" a kedvezőtlen hazai tényezőkre. A cseh koronát például nem rendítette meg a pénzügyminisztérium növekvő deficitről szóló előrejelzése. A fő irányt változatlanul a zloty árfolyamának mozgása szabja meg.

A lengyel deviza továbbra is profitál a jegybank kamattartó döntéséből, amellyel átmenetileg véget vetett a november óta tartó kamatcsökkentéseknek, valamint a lengyel vállalati szektornak a deviza opciós kockázatokkal szembeni, a korábban becsültnél lényegesen alacsonyabb kitettségéből. A dollárt 218,66 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben az előző délutáni 218,55 forinttal. A svájci frankot 192,72 forinton jegyezték a szerdai 192,03 forint után, 100 japán jen jegyzése pedig 222,47 forint a szerdai 225,75 forint után. Az állampapírok másodpiacán a hozamok szinte változatlanul maradtak. A kereskedők a korábbi hetekre jellemzőnél lényegesen magasabb likviditásról, növekvő befektetői érdeklődésről számolnak be. Az ÁKK referenciahozama 3 éves lejáratra 10,39 százalék (-6 bázispont), 5 évre 10,45 százalék (-1 bázispont), 10 évre 10,26 százalék (-6 bázispont).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.