BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes ma befektetni?

Folytatódhat kedden az emelkedés a nyugat-európai részvénypiacokon londoni értékforgalmazók szerint, akik ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy gyorsan elmúlhat az optimista hangulat, ha a friss gazdaságstatisztikai adatok nem adnak kellő alapot a bizakodásra.

A piacok hétfőn szabadulni látszottak a múlt héten elterjedt aggodalmaktól, amelyeket az igen rossz amerikai és európai makroadatok okoztak, és szinte újraéledni látszott a távolabbi jövőbe tekintő "fellendülési spekuláció". Kedden folytatódhat az emelkedés. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 harmincegy pont körüli emelkedéssel nyithat.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX a hétfői zárásnál 29 ponttal magasabban kezdheti a napot, a párizsi CAC index pedig 15 pontos emelkedéssel nyithat. A JPMorgan European szerint a pozitív hangulatot tényadatoknak is alá kellene támasztaniuk.

"Ha a kedden megjelenő makroadatok, például az áprilisi brit inflációs adat és a németországi ZEW kutatóintézet hangulatindexe nem okoz csalódást, akkor maradhat az emelkedő tendencia" - mondta Mislav Matejka, a cég elemzője. Vállalati jelentések is mozgathatják az árfolyamokat; kedden jelenik meg például a Marks and Spencer beszámolója a 2008-2009-es üzleti évről, de a héten a fundamentumok állapota lehet a kulcskérdés, véli Jimmy Yates, a CMC Markets szakértője.

 "A brit kiskereskedelmi adatok vagy a Bank of England kormányzótanácsának soron következő ülése irányadó lesz a kereskedők számára" - mondta. Hétfőn a FTSE-100 98,34 pontos, 2,26 százalékos nyereséggel 4446,45 ponton zárt. A DAX 111,05 pontos, 2,34 százalékos nyereséggel 4848,55 ponton végzett. Párizsban a CAC 68,33 ponttal, 2,16 százalékkal 3237,38 pontra emelkedett.

A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé kedd reggelre 0,2 százalékkal 8402 pontra erősödött, a Nasdaq összetett mutatójáé ugyancsak 0,2 százalékkal 1390,63 pontra emelkedett, az S&P 500-asé 909,30 pontra erősödött, szintén 0,2 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.