BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő, de igaz: márciusra csökkent a problémás hitelek aránya!

Mélypontra került a forinthitelek, rekordot döntött a devizahitelek állománya márciusban, a problémás kölcsönök aránya viszont meglepő módon csökkent.

Újabb rekordra, 30743,7 milliárd forintra ugrott a bankok mérlegfőösszege márciusban – közölte a pénzügyi felügyelet (PSZÁF). Összesen 21724,4 milliárd forint volt a bankok hitelállománya, vagyis majdnem 300 milliárddal bővült az állomány a februári rekord óta.

Ebből a háztartások tartozása 7635, a vállalatoké 7651 milliárdot tett ki. A növekvő állomány azonban nem feltétlenül annak köszönhető, hogy a bankok ismét hitelezni kezdtek. Éppen ellenkezőleg a hitelszűkét jelzi, hogy a részvénytársasági bankok forinthitel-állománya csökkent, mindössze 5526,2 milliárd forintot tett ki, utoljára 2004 végén volt ilyen kevés forintkölcsön Magyarországon.

A gyenge forintnak köszönhetően a devizahitel-állomány viszont gyarapodott, az összesített állomány csaknem 16200 milliárd forintra nőtt, ami újabb rekord. A háztartási forinthitelek zöme lakáshitel volt, míg a devizahitelek valamivel több mint fele fogyasztási, a maradék nagy része pedig lakáskölcsön volt.

Érdekesség, hogy tavaly év vége óta csökkent a banki portfóliókban a problémás kölcsönök aránya. Míg 2008 végén még az állomány több mint 10 százalékával voltak gondok, márciusban ez az arány már csak 7,1 százalékos volt. A problémás portfólió összetétele azonban átalakult. A legenyhébb kategóriába tartozó, úgynevezett külön figyelendő hitelek állománya nagy mértékben csökkent, nőtt viszont az átlag alatti, a kétes és a rossz kölcsönöké.

A bankok betétállománya március végén 12151 milliárd forint volt, ebből csaknem 8900 milliárd volt a forintbetét. A háztartások forintbetét-állománya tovább csökkent a hónapban 4896,6 milliárd forintot tett ki, a devizabetéteké 1109,9 milliárd forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.