BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: OTP és Mol papírokat a hullámlovasoknak!

A hazai gazdasági kilátások ellenére lehet érdemes magyar nagypapírokba fektetni, ugyanis azok árfolyama továbbra is a fundamentálisan indokolt szint alatt mozognak, vagyis olcsók. Elemzők elsősorban az erősebb idegzetű befektetőknek ajánlják vételre a Mol és az OTP részvényeket, az idei prognózisok szerint egy várható negatív korrekció eljövetelekor kell beszállni, amelyet követően folytatódik majd a drágulás.

Az első negyedéves eredmény alapján jónak tartja a hazai vezető hitelintézet kilátásait a Credit Suisse, amely 2400 forintról 69 százalékkal: 4050 forintra emelte a bankpapír célárfolyamát, de az indoklásban a svájci bank figyelmeztet: az OTP előtt nehéz idők állnak, és a bankszektort övező bizonytalanságok miatt tovább romolhat az eszköz minőség. Az elemzők az ajánlásukon is javítottak, a korábbi semlegesről felülteljesítőre módosították az OTP kilátásait: a javuló költséghatékonyság és a nettó kamatbevétel növekedésének köszönhetően. A nem teljesítő hitelesek száma ugyanakkor tovább nőhet, a Credit Suiss szakértői szerint idén 8,2 százalék lehet az arányuk.

A sérülékeny gazdasági környezet miatt semlegesről alulsúlyozásra ajánlja a bank papírjait a HSBC, bár a célárfolyamot ők is megemelték: a korábbi 2300 forintról 3000 forintra. A bankház elemzése szerint, bár az első negyedéves számok a vártnál jobban alakultak, ez nem lesz igaz az év hátralévő részére, emiatt a bank által várt 150 milliárd forintos egész éves nettó eredményhez képest 120 milliárd forint lesz a profit. A HSBC szerint a rossz magyar fundamentumok közepette bármilyen rossz hír eladói hullámot generálhat. Ugyanakkor a jövő évi eredmény várakozásukat 160 milliárd forintra emelték.

A nemzetközi környezetnek és az első látásra jó első negyedéves számoknak köszönheti a bankpapír az elmúlt hetek emelkedését, ugyanakkor mindkét esetben óvatossággal érdemes a jövőbe tekinti – mondta korábban lapunknak Dobár Péter, a CIB Bank részvényelemzője. A gyorsjelentés közzétételét követő sajtótájékoztatón az OTP megerősítette idei éves 150 milliárd forintos terv várakozását, ennek pedig pozitív volt a fogadtatása, ugyanis a piaci szereplők feltehetően elérhetőnek látják a negyedéves számok láttán az idei profitcélt. Dobár Péter szerint ugyanakkor a jó számokat egyszeri tételek is szépítették – például a saját kötvényvásárlás – és ha ezen tételekkel korrigálnánk az adózott eredményt, úgy már közel sem kapnánk ilyen rózsás képet. A jelentés napján alapvetően senkit sem érdekelt a hitelt nem fizetők növekvő aránya, ami természetesen felveti többek között az alábbi kérdést: Indokolta-e az eredmény az elmúlt hetek drágulását.

Eközben stabilról – a leminősítés lehetőségére utaló - negatívra rontotta a Mol csoport cégadós besorolásának kilátását a Standard & Poor''s. Ezzel együtt megerősítette a Mol "BB plusz" szintű hosszú futamú vállalati adósosztályzatát. A hitelminősítő a kilátás rontását azzal indokolta, hogy a vártnál nagyobb mértékben gyengültek a Mol adósságrátái az idei első negyedévben, mert a finomító üzletág eredménye erőteljesen csökkent, a devizaadósságra pedig jelentős hatást gyakorolt a forint árfolyamgyengülése. Az S&P szerint az európai finomító-ipar egészének középtávú kilátásai is romlottak a kereslet visszaesése miatt, emellett a Mol nehézségeit növeli a kelet-európai gazdasági aktivitás visszaesése.

Török Bálint, a Buda-Cash részvényelemzője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy spekuláció hajthatta fel a Mol jegyzését, amely már közel két hete nem mozog együtt a régiós társaival, az osztrák ÖMV-vel és a lengyel PKN-nel. „Annyi biztos, hogy túlárazottak a Mol papírok, és egy jelentősebb korrekciót nem kizárható, akár a 12 ezer forintos szintre térhet vissza az árfolyam.” – véli az elemző.

A Concorde Zrt is módosította a Mol gazdálkodási környezetével kapcsolatos várakozását, aminek következtében év végi fair érték becslésüket 12 300 forintról 11 900 forintra csökkentették. Indoklásként a Concorde változtatott a devizaárfolyam és olajár várakozásán 2009-re és 2010-re. Jelentősen csak az átlagos dollár-forint várakozást csökkentette a Concorde 212 és 196-ra a korábbi 227 és 207-ről. Az olajjal kapcsolatban idén a jelenlegi árak fennmaradására számítanak az elemzők, míg hosszabbtávú olajár várakozásukat 61 dollárrólról 65-re emelték, ugyanis a beruházások visszafogása idővel a kínálat csökkenéséhez vezet majd.

Jelentősebb eredményvárakozás befolyásoló tétel a finomítói és dízel marginok (-42 százalék év/év és -49 százalék Q/Q), valamint az ural-brent spread (-81 százalék év/év, -13 százalék Q/Q) ijesztő szűkülése. Ezek hatását a modellbe helyezve 40 százalékkal kisebb, 67 milliárd forintos downstream üzemi eredményt kaptak. Szintén gyenge évre számít a Concorde a vegyipari részlegnél, ahol az idén folyamatosan szűkülő marginok trendje folytatódhat, miközben a volumen is visszaesik. Csak a gyenge forint az, ami megmentette a szegmenset a drasztikus profitvisszaeséstől.

A kitermelés üzletág rekord eredményének megismétlése sem látszik valószínűnek a közeljövőben a várhatóan csökkenő gázárak és dollár kurzus miatt. Ezen tényezők következtében 35 százalékkal, 897 forintrara csökkentették 2009-es és 5 százalékkal, 1747 forintra a 2010-es részvényenkénti eredményvárakozásukat. Hosszabbtávú becslések többnyire változatlanok.

Ugyanakkor a Concorde szerint a Mol iraki projektje 2015-től évente 190 millió dolláros profitot hozhat, ami mintegy 1430 forint egy részvényre eső értéket jelenthet.A Mol jelenleg 6,3-as 2009-es EV/EBIDTA-n forog, ami 70 százalékos prémium az OMV-hoz és 13 százalékos diszkont a szektortársak átlagához képest.

A Mol jelenleg gyengélkedő európai finomítói piaci magas kitettsége és a kitermeléssel kapcsolatos aggodalmak miatt továbbra sem tartja vonzónak papírnak a Concorde.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.