BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: ígéretes a második félév az árupiacokon

Az év második felében sem torpan meg az árupiaci drágulás és két-három éves távlatban a legtöbb termény új csúcsot állíthat fel. A szakértők azt mondják: bár a részvény árfolyamokkal párhuzamosan indult be a januári mélypontról történő visszakapaszkodás, a szűkösebb kínálat, és a robusztus ázsiai felhasználás miatt a termények esetében sokkal stabilabbak a fundamentumok, mint más pénzpiacon.

Rekord közeli mennyiségű tőke, 34 milliárd dollár áramlott nyersanyag eszközökbe április és június között, amely a lejegyzések szerint a valaha mért növekedési listán dobogós második, és jelenleg 210 milliárd dollár az eszközökben parkoló teljes állomány.

A befektetések eddig tapasztalt pörgése inkább stabilizálódhat, mint tovább emelkedhet az év végéig" – hűti azért a kedélyeket Amrita Sen, a Barclays Capital elemzője.

A kereslet-kínálati korrekción túl – amely általános árfolyam emelkedését generál a piacon – inflációs nyomás is hajtja a ralit. A világ jegybankjai nulla közeli szintig vágták az irányadó kamatokat, miközben pénzzel árasztják el a piacokat, ami hosszú távú emelkedést sejtet szinte az összes fontosabb termék esetében – véli Hont András, a Hamilton árupiaci szakértője.

Az első féléves rali a mélyből indult, például a nyersolaj jegyzése az egy évvel ezelőtti rekord 147 dolláros szintről idén januárra, a részvénypiacokat követő árupiaci szereplők kényszer likvidálására, 40 dollár alá esett.

Volt honnan tehát visszakapaszkodni, ennek tükrében a héten felállított nyolc hónapos csúcs: 73,23 dolláros hordónkénti ár még semmiképpen sem tekinthető tetőzésnek – mondja Hont, hozzátéve: bár a kőolaj volt az egyedüli termék, amely az általános trenddel szemben még a júniusi átmeneti negatív korrekcióban is drágult, idén már nagy menetre nem érdemes számítani. Legfeljebb még 8-10 dollárt kapaszkodhat az energiahordozó, miután csak az előző negyedévben 41 százalékot drágult (utoljára 1990-ben volt ilyen meredek a negyedéves rali).

A pénzromlással szembeni menedékhely, az arany - amely a geopolitikai bizonytalanságokra éppoly érzékeny, mint a kőolaj – akár az idén 1000 dollár fölé drágulhat, ahogy az élelmiszer árak is szárnyra kaphatnak, hiába a jó termés, az ázsiai gazdaságok étvágya miatt tartósan nő a kereslet.



A gabona piacot a búza és a kukorica húzza, utóbbit támogatja az energiahordozók drágulása, amelynek hatására ismét reflektorfénybe kerül a bioetanol gyártás. Az arany drágulásért viszont a dollár az egyik főfelelős, az amerikai fizetőeszköz értékének közel 6 százalékát veszítette el az euróval szemben a tavaszi hónapokkal, ez volt az első visszaesés az elmúlt egy évben.

Az arany drágulását fékezheti, hogy a pénz áramlás inkább a nagyobb hozamú eszközök irányába tart: devizákba és értékpapírokba – véli Pradeep Unni, a Richcomm Global Services dubai szakértője, aki szerint az arany most inkább túlárazottá vált.

Hont András szerint a legerősebb fundamentumokkal rendelkező befektetés a cukor és az ezüst lehet az idén: itt egyszerre lehet zuhanó kínálattal és a fogyasztás meredek felfutásával számolni, valamint fizikai felhasználással.

Az ipari fémek is jó félévet zártak júniussal: Kína tartani igyekszik a 8 százalékos idei növekedési célját, amely egyre reálisabb – mutatja az ázsiai óriás befektetési menedzser indexe, amely júniusban 53,2 pontra emelkedett. Ezzel egy időben a réz az elmúlt három év legjobb félévét zárta: 62 százalékot drágult, (a tartalékok november óta a legalacsonyabb szinten vannak) míg a nikkel ára csak az utolsó három hónapban 56 százalékot kapaszkodott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.