BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

És ha újra a félelem lesz az úr a piacokon…

Az amerikai kisbankoknak is segítségre lesz szükségük? A tengerentúli pénzintézetek ezen szegmensére eddig kisebb figyelem szentelődött, holott hetente olvashatjuk a különféle híradásoknak köszönhetően, hogy az adott hétvégén hány kisbank zárta be kapuit – írja a Cashline.

Mindezidáig nem igazán volt kormányzati segítség irányukban, csak a „túl nagy, Egy kongresszusi bizottság mostani jelentése szerint ezen szegmensben is el kellene végezni a 19 nagybankhoz hasonló stressz tesztet, hisz ezek mérlegeiben is ott lapulnak az úgynevezett mérgezett eszközök értékpapírok, nem is beszélve a kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos jelzáloghitelekről, amelyek időzített bombaként ketyegnek a világ pénzügyi rendszerében, a veszteségleírások még csak most kezdhetnek felpörögni ezen a területen.

A jelentés már tartalmaz egyfajta számolgatást, mely a kormányzat által tavasszal alkalmazott stressz teszthez képest 20 százalékkal rosszabb feltételekkel kalkulált (gyorsan tegyük hozzá, hogy ez szükséges is, hisz már akkor sem állt meg igazán a lábán a feltételrendszer, hisz például a munkanélküliségi rátát már akkor alulbecsülték): kb. 719 bankot vizsgáltak meg, melyek 600 millió és 100 milliárd közötti mérlegfőösszeggel rendelkeznek, és az eredmény szerint 21 milliárd extra tőkére lenne szükség.

De a bökkenő az, hogy ezen kisbankok nehezen jutnak forrásokhoz, így ha nem jön kormányzati segítség, akkor tovább folytatódhat a tömeges bedőlés. Ugyanakkor ne feledkezzünk el arról sem, hogy a nagybankok esetében sem megoldott még a toxikus eszközök problémaköre, azok ugyanúgy ott lapulnak a könyvekben, csak most kevesebb figyelem szentelődik a kérdésre, maximum annyi, hogy a hitelezés továbbra sem indult be kielégítő módon.

És ha újra a félelem lesz az úr a piacokon, akkor a nyomás csak fokozódni fog, melybe akkor már az elsődleges hitelek is bekapcsolódhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.