BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: Mit hoz a következő negyedév a tőzsdének?

A tegnapi nappal záródó harmadik negyedévben különösen nagy szárnyalást tudtak elkönyvelni a hazai vezető papírok. Az elemzők év végére kijózanodást várnak.

A Bux index egymaga 31 százalékot emelkedett július és október között, míg a parkett napi átlagos forgalma duplázott a három hónap alatt: július eleji 13 milliárdról tegnapra 28 milliárd forintig nőtt a forgalom.

A dobogó felső helyére az FHB kerülhetett, amelynek papírjai az elmúlt három hónapban 75 százalékkal drágultak, de általában elmondható, hogy a bankszektor vitte a prímet világszerte. Az OTP papírjai például 46 százalékot drágultak.

A globális indexek egyébként szinte mindenhol hasonlóan kiemelkedő teljesítményt hoztak, Magyarország helyzete csupán annyiban különleges, hogy a nyáron hozta meg a kormány azokat az intézkedéseit – így a költségvetési kiigazítást, valamint a Magyar Nemzeti Bank is megkezdte a meredek kamatcsökkentési ciklusát - amelyeknek köszönhetően lényegesen javult a gazdaságunk megítélése. A régió korábbi kedvenceinél ez idő alatt fordított költségvetési folyamatok indultak be, így a magyar papírok kaptak most lényegesen nagyobb súlyt a nemzetközi részvényportfóliókban – mondják az elemzők.

A hazai folyamatokat a nemzetközi tőkeáramlás határozza meg, és most keresi a pénz a helyét – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője. Korábban a régiót alulsúlyozták a befektetők, emiatt adódott, hogy a mostani kedvező hangulatban ideáramoljon a pénz. Viszont túl is futottak az indexek, több papír is túlárazottá vált – mondja Herczenik, aki most nem ajánlja a belépést a piacra a jelenlegi szinteken. A jövő héten kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon, várhatóan az év utolsó három hónapjában már nem ismétli meg a hajrázást a piac, sőt, Herczenik szerint egyre érik egy nagyobb kijózanodás.

Ezzel egyetért Miró József is, az Erste Bank szakértője, szerinte is egyre nő a negatív korrekció esélye, ahogy az értékelési tartomány felső részébe kerültek a papírok. Különösen igaz ez a nagypapírok közül a Molra és az OTP-re, amelyek vételével óvatosabban kell bánni (bár az Erste a héten emelte meg az olajpapírok célárfolyamát 18 200 forintra). A legattraktívabbak a gyógyszergyártók, a Richter és az Egis papírok, - előbbi árfolyama 10,42 százalékkal nőtt július óta, utóbbi részvényeinek ára 13,36 százalékkal ment fel - amelyek kevésbé használták ki a kockázati étvágy növekedését, és inkább értékelési szintjeik alsó határánál járnak, míg a szintén defenzív Magyar Telekom az értékelési tartomány közepén áll, papírjai mégis dobogó második helyére kerültek: 41 százalékot drágultak.

Ha iparági szempontból nézzük, a hangulatra legérzékenyebb bankszektor vált alulértékeltből túlértékeltté, míg az osztalék papírok, például a MTelekom a kamatvágásoknak és az országkockázati megítélés javulásának köszönhetik a jó szereplést.

A hazai piacon tapasztalható hozam csökkenés egyébként hozzájárult a részvénypiaci menethez és felnyomta a papírok fair értékét, kamatvágásra a negyedik negyedévben is számítanak az elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.