BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napirenden a dollárcsere

Világpénz. Megmozgatták a piacokat a dollárkorszak végéről szóló hírek, az arany tegnap már átlépte történelmi csúcsát. A The Independent brit lap értesülései szerint tárgyalások kezdődtek a nagy kőolaj-kitermelő arab államok, nevezetesen az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) és Kína között a dollárt helyettesítő esetleges valutakosár létrehozásáról, amelyre első körben a kőolajjegyzéseket állítanák át. A tárgyalásokon részt vett Japán, Oroszország és Franciaország is, vagyis a jelenleg körvonalazódó tervek szerint ebben szerepet kapna az euró, a jen és esetleg a rubel, nem beszélve a jüanról és a 2013-ra tervezett Öböl menti közös pénznemről, a halídzsinek keresztelt devizáról, bár Szaúd-Arábia még nem kommentálta a hírt.

A kínaiak a saját devizájuk mellett az aranynak is helyet biztosítanának a kosárban, ennek hatására a nemesfém árfolyama tegnap csúcsra szökött: 1036 dollár volt unciánként. Elemzők szerint egyelőre nem áll meg a rali, Francisco Blanch, a Bank of America (BoA) árupiaci szakértője 2011-re 1500 dolláros unciánkénti árat vár, de ez év végére is 1100 dollárt jósolnak a szakértők.

Másra is árfelhajtó hatása volt a világpénz tervezett leváltásának, például a kőolaj árfolyama szinte azonnal visszakúszott 72 dollár fölé, és a BoA prognózisa alapján az energiahordozó jegyzése két éven belül 100 dollár fölé ugorhat.

Az idei legerősebb szintjére kapaszkodott a dollárral szemben a rubel is, 29,82-on kereskedtek a zöldhasúval Moszkvában. A Bank Rossiinak tegnap be is kellett avatkoznia, hogy lassítsa a rubel erősödését. Az orosz pénzt egyébként sávosan kötik egy kosárhoz, amely 55 százalékban dollárból, 45 százalékban euróból tevődik össze – korábban Moszkva azt tervezte, megcseréli a két kulcsdeviza arányát.

Az oroszok mellett érdeklődését fejezte ki az esetleges váltásról India és Brazília is, de minden bizonnyal Iránnak is van mit hozzátennie a kérdéshez. Korábban ugyanis történt már kísérlet az amerikai fizetőeszköz tartalék szerepének lecserélésére, legutóbb a múlt hónapban éppen Irán jelentette be, hogy a kőolajexportból származó bevételeit a zöldhasú helyett inkább az európai fizetőeszközben tartalékolja. A petroeurók felhalmozása céljából ezt megelőzően már azt is tervezte, hogy nyersanyagának árát euróban adja meg. (Hasonlóra készült egyébként Irak is Szaddám Huszein eltávolítása előtt.) GT

Háromhavi csúcson

A hazai fizetőeszköz tegnap visszakapaszkodott a július eleji szintjére a vezető devizákkal szemben. Az euró ára 266,28 forintra csökkent a bankközi piacon, míg a dollárért 180,60, a svájci frankért pedig 176,1 forintot kértek.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.