BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: megpihen az arany, mielőtt új csúcsra mászna

A héten először korrigált az arany, amely történelmi csúcsáról 1 százalékkal esett vissza tegnap: 1135 dollárra. Elemzők szerint átmeneti a visszaesés, már a jövő héten újabb csúcsokat vehet célba a sárga fém.

 Az olcsó dollár miatt szökött fel a biztonsági befektetésnek számító arany ára: szerdán 1152,85 dolláron állította be legújabb csúcsát, amelyet szinte biztosan a következő héten is megdönt (az utóbbi három hét mindegyikében volt legalább egy történelmi rekord).

A nemesfém idén közel 30 százalékkal drágult, amelyet elsősorban a dollár értékvesztése hajtott, az amerikai fizetőeszköz 6,1 százalékot gyengült az euróval szemben. A harmadik negyedévben egyébként 960,69 volt a sárga fém átlagára, amely 4,2 százalékkal haladta meg a megelőző év hasonló időszakának átlagát. Az év végére 1300 dolláros árfolyamot jósolnak a piac szereplői.

Nem csak a dollár értékvesztése nyomja föl az arany árfolyamát, hanem a fizikai kereslet is jelentősen nő. A harmadik negyedévben 10 százalékkal bővült a megelőző negyedévhez képest az arany iránti kereslet, amely több mint 800 tonnát tett ki.

Az adat lefelé torzít, ugyanis a piaci keresletbe nem számolják bele a jegybanki tranzakciókat, mondván az a kínálatot növeli. A harmadik negyedévben 15 tonnával több aranyat vásároltak a jegybankok, mint amennyit eladtak. A második negyedévben 5 tonnával vettek többet, 2000 óta ez volt az első olyan negyedév, hogy a jegybankok többet vettek, mint amennyit eladtak.

Szakértők úgy látják, egyre nagyobb vásárlásokat hajthatnak végre a tartalékaikat biztonságosabb eszközökbe áthelyező központi bankok, akik sorát idén az indiai nyitotta meg 200 tonnás vásárlással (ez jelentősebb volt, mint az ország összkereslete). A kínai kereslet az elmúlt egy évben 12 százalékkal nőtt, de a Népköztársaság központi bankja még nem jelentett be nagyobb vételt. A kínaiak egyébként így is egyedüliként több aranyat vettek az idén, mint tavaly, az ázsiai gazdaság „arany éhsége” 120,2 tonna volt a negyedévben. Az összkereslet egyébként 32 százalékkal múlta alul az egy évvel ezelőtti szintet – mutatta ki a World Gold Council.

Hatalmas a pénzpiaci alapok kereslete a nemesfém iránt, a tőzsdén kereskedett index követő alapok (ETF) 68 százalékkal növelték arany befektetéseiket az idén, a legnagyobb ilyen alap az SPDR Gold Trust egymaga 1117,59 tonnányi készletet birtokol.

„Az arany árfolyama tovább fog emelkedni” – mondja Bob Takai, a japán Sumitomo elemzője. Az ETF-ek ugyanakkor lassították bevásárlásaikat, a második negyedévhez képest 27 százalékkal csökkent a keresletük 41,5 tonnára. Az összesített adatok azt mutatják, hogy arannyal fedezett pénzügyi termékekben szeptember óta 55,5 milliárd dollárra nőtt a befektetett összeg. Ázsiában Mauritius vásárolt egy kisebb összeget, míg Sri Lanka jelezte, hogy India példáját követi és lehív a Nemzetközi Valutaalap aranykészletéből.

A gyengébb dollár miatt drágul a kőolaj is, amely heti csúcson, 80 dollár fölött járt szerdán, bár a várttól elmaradó múlt heti készlet adat visszarántotta a jegyzést. Szakértők szerint szimbolikus értékű lehet, hogy a leghosszabb, 67 hónapos határidős kontraktusok között a héten már születtek 100 dolláron is kötések: vagyis volt olyan vétel, amely 2017-es szállításra 100,34 dollárt fizetett egy hordó West Texas Intermediate-ért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.