BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bőven van még csontváz a szekrényekben

Még sok idő eltelhet, amíg erőre kap a dollár, addig is az euró és a feltörekvő piacok részvényei jelenthetnek biztos menedéket az elmúlt évek kiemelkedő nyereségeihez hasonló mértékű profitra játszó befektetőknek

A jelenleg is gyengélkedő dollár értéke tovább mérséklődhet a következő hónapokban, főképp a magas szinten álló amerikai eladósodottság miatt – állítják a UBS svájci bank elemzői.

A szakértők a jövő év elejére várt gazdasági fellendülés ellenére sem számítanak a dollár erősödésére, mivel több év is eltelhet, míg az eladósodott piaci szereplők visszafizetik hiteleiket, és újra dollárban helyezik el hosszú távú megtakarításaikat.

Az euró ezzel szemben várhatóan markánsan különböző pályát jár végig a következő években, mint a zöldhasú. Európa az elmúlt évtizedben virágzó külkereskedelmi kapcsolatot épített ki az Egyesült Államok mellett más országokkal is, illetve a kontinentális európai államok kevésbé érintettek a válság hatásaiban, mint Japán, Nagy-Britannia vagy az USA, így a belső piaci kereslet is hamar növekedésnek indulhat. Az elemzők szerint ennek következtében az euró a dollár egyetlen, kellően likvid alternatívájává válhat.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.