BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sejkek és dollárok - Meddig süllyed az olaj ára?

Az olaj ára a pénteki esést követően hétfőn is 70 dollár alatt mozgott az ázsiai piacon a mai napon. Az elemzők szerint ezúttal nem csak a már egy ideje fennálló dollárnyomás, hanem az OPEC várható döntése is közrejátszik az árcsökkenésben.

Szingapúri idő szerint késő délután a januári jegyzésű nyersolaj ára ma 69,31 dolláron állt, miután egy időre a 68,59 dolláros mélységet is elérte a New York-i elektronikus kereskedelemben.

Ahmed al-Abdullah al-Sabah, Kuvait olajminisztere vasárnap az országi állami televíziójában leszögezte, hogy az OPEC változatlanul hagyja kitermelésének mennyiségét december 22-én esedékes találkozóján – tudósít az AP.

Ezzel tehát az erősödő dollár mellett újabb nyomás került az olajra. Nyolc kereskedési napon át tartó folyamatos esés után pénteken süllyedt a 70 dolláros lélektani határ alá a kőolaj hordónkénti ára. A fekete arany utoljára szeptemberben volt hasonlóan olcsó, mint a múlt hét utolsó napján, amikor is az amerikai típusú WTI egységára 67 centtel, 69,87 dollárra csökkent – írja a Világgazdaság.

Az áresés a szakértők szerint a dollár erősödésének köszönhető. Az USA-ban a vártnál nagyobb kiskereskedelmi forgalmat mértek novemberben, egyebek között ennek tudható be a zöldhasú markáns izmosodása. A dollárt az euróval szemben 1,4587-es napközbeni csúcson jegyezték pénteken, ez két hónapos rekordnak felel meg. A zöldhasú sokat erősödött az elmúlt napokban, hiszen az euró novemberben, amikor a dollár mélyponton volt, még 1,51 dollárba került.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.