BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil pluszban a bankok

Mindössze nyolc százalékkal – 217,5 milliárd forintra – apadt 2009-ben a hazai bankok szektorszintű nyeresége, ez az enyhén szólva is kedvezőtlen külső körülmények és a csökkenő üzleti aktivitás ismeretében nem rossz eredmény.

A pénzügyi felügyelet által publikált előzetes adatokból viszont az is kiderül, hogy a negyedik negyedév nyereségét teljes egészében elvitte a megnövekedett céltartalék és értékvesztés, így az öszszesített profit, ha minimális mértékben is, de csökkent az utolsó három hónapban.

Pedig a romló hitelportfólió hatásainak ellensúlyozása érdekében mindent megtettek a piaci szereplők, amit csak lehetett: a kamat- és nem kamatjellegű eredmény egyaránt emelkedett 2008-hoz képest, és látványosan csökkent a működési költségek szintje is.

A hazai hitelintézetek tőkehelyzetével pedig láthatóan nincs gond: a szektor tőkemegfelelési mutatója az év végén is közelítette a 13 százalékos szintet, ez bőven felette áll a törvényben meghatározott mértéknek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.