BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét nő az olajár - Mi áll a háttérben?

Az olaj ára ma 82 dollárhoz közelített délelőtt és kora délután is tartotta a szintet.

A New York-i elektronikus kereskedésben az áprilisi jegyzésű nyersolaj ára Európában 81,93 dollárra emelkedett, 43 centes ugrással. Korábban a hordónkénti ára a 82,41 dollárt is elérte, mielőtt a 82 dollárhoz közeli szinten állapodott meg.

A befektetőknek lendületet adhatott a pénteki munkaerőpiaci jelentés, amely szerint a vártnál kevesebb, 36 ezer fős elbocsátást hajtottak végre a cégek a múlt hónapban, a munkanélküliség pedig változatlanul 9,7 százalékon áll. A Dow Jones 1,2 százalékot emelkedett pénteken, ma a legtöbb ázsiai index emelkedett, míg az európai tőzsdéken inkább a mérsékelt hangulat volt jellemző.

Az olajvásárlóknak további bíztatást jelentett, hogy a legújabb közlés szerint Kína kész további élénkítő csomag bevezetésére, hogy elérje az idei tervezett 8 százalékos gazdasági növekedést.

Ugyanakkor az MF Global elemzője az AP-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi rali valószínűleg inkább befektetéstechnikai jellegű és nem áll mögötte valódi keresletnövekedés. Edward Meir leszögezte, hogy az olaj ára gyakran elszakad a fundamentumoktól és valószínűleg most is egy ilyen szakaszról lehet szó. Az elemző elképzelhetőnek tartja, hogy idén 83,95 dollárig emelkedik az ár, de hosszabb távon az MF Global korrekcióval számol, amely a 70 dollár körüli szintekre küldi vissza az árfolyamot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.