BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikor ér véget az euró vesszőfutása?

Pozíciót változtatott a Goldman elemzői csapata, legalábbis ami az euró-dollár keresztárfolyamot illeti – jelenti a Cashline.

Az elmúlt hetekben folyamatosan arra az álláspontra helyezkedett a befektetési bank, hogy az euró vesszőfuttása a végéhez közeledik és pár hónapon belül újra bőven 1,40 fölötti árfolyamot lehet majd látni.

De a frissen kiadott piaci körképükben már arról írnak, hogy alulbecsülték az európai államadóssággal kapcsolatos problémákat. Illetve egyre inkább azt látni, hogy az euró zónán belül nehezen születik konszenzus a döntéshozók között, ami további nyomás alá helyezheti az európai közös valutát.

Ugyanakkor az USA gazdaságában már lehet látni a talpra állás jeleit, illetve néhány olyan indikátort, ami tovább táplálhatja a dollár iránti bizalmat. Egy biztos, igen megosztott a piaci szereplők vélekedése az euró-dollár árfolyam kapcsán, viszont egyre többen helyezkednek az euró további gyengülése irányában a dollár ellenében, pláne a múlt heti események tükrében.

Ezeket sok esetben csak az európai politikai csatározások és az adósságrendezés hajtja, elfeledkezve arról, hogy a tengerentúlon is óriási problémák feszülnek egymásnak a mélyben, a költségvetési deficit rekord szintekre rúg, amit csak egyre drágábban tud az USA finanszírozni, de egyelőre ezen témakörök feledésbe merülnek. De eljön az a pont, hogy ezeket a kérdéseket újra előveszik a szekrények mélyéről, és égetően fontos problémát fog jelenteni a világ számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.