BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berobbantak a "fiatal" múzeumok - Előkelő helyen a Szépművészeti

Londonban, Párizsban és Moszkvában óriási népszerűségnek örvend néhány frissen alakult múzeum - derül ki a tavalyi látogatói számok világszintű összesítéséből. Térségünk éllovasa továbbra is a budapesti Szépművészeti Múzeum.

A The Art Newspaper című brit szaklap által közölt lista szerint a brit fővárosban 1,260 millióan látogattak el 2009 folyamán a Charles Saatchi műgyűjtő és kereskedő által frissen alapított Saatchi Gallery kiállításaira.

A kínai illetve közel-keleti kortárs művészetet bemutató tárlatokra naponta mintegy négyezren váltottak jegyet. Párizsban a Pinacotheque, Moszkvában a Modern Művészeti Múzeum hasonló sikerrel tudott berobbanni a kulturális színtérre.

Az abszolút látogatói rekordokat persze továbbra is a Louvre és a hozzá hasonló klasszikus óriásmúzeumok könyvelhetik el, az egy-egy kiállításra jutó nézőszámot tekintve pedig 2009-ben is a japán múzeumok (Tokio, Nara) taroltak. A japán főváros nemzeti múzeumának illetve nyugati művészeti múzeumának sztárkiállításait például közel egymillióan, azaz naponta 10-15 ezren látták.

Kelet-Közép-Európa leglátogatottabb kiállítóhelye ezúttal is a budapesti Szépművészeti Múzeum volt, annak ellenére, hogy a 487 ezres nézőszám jócskán elmaradt a 2007-ben mért 764 ezres rekordtól. A visszaesés egyébként annak tudható be, hogy tavaly egyetlen kiállítás sem érte el a százezres nézőszámot (az október végén nyílt Botticellitől Tizianóig című "megakiállítás" átnyúlik 2010-re, és így nem szerepel a most közzétett listában).

A legnagyobb tömeget - 70 ezer főt - vonzott budapesti kiállítás a tavaszi Mucha-tárlat volt, de a július-október között bemutatott Turner-anyagra is majdnem ugyanennyien - közel 66 ezren - voltak kíváncsiak. (Összehasonlításként: a Szépművészeti eddigi csúcstartó rendezvényére, a 2006-2007-es Van Gogh Budapesten-re 483 ezer néző váltott jegyet.)

Térségünkben egyébként néhány lengyelországi múzeum - a kortárs kiállításokat rendező varsói Zacheta nemzeti múzeum és a Czartorsky-képtár világhírű régi festményeivel büszkélkedő krakkói nemzeti múzeum - ér el rendszeresen kiemelkedő nézőszámokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.