BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csillapodóban a betétláz

Jelentősen veszítettek dominanciájukból a rövid futamidejű, lekötött betétek a hazai megtakarítások piacán: a jegybanki statisztikák szerint a hazai háztartásoknál lévő betétek állománya decembertől február végéig több mint 130 milliárd forinttal csökkent.

Pedig a pénzügyi szolgáltatók még mindig viszonylag kedvező ajánlatokkal bombázzák az ügyfeleket: bőven találni ugyanis az 5,50 százalékos jegybanki alapkamatnál, illetve az ahhoz hasonló szinten álló 3 hónapos bankközi irányadó rátánál (Bubor) magasabb bruttó hozamokat a kondíciós listákban. Sőt, a Magyar Nemzeti Bank által kalkulált, átlagos lekötött betéti kamatszint is a jelenlegi 3 hónapos Bubor felett mozgott, amely alapján a lakossági befektetőknek nem lehet okuk panaszra.

A gond viszont az, hogy a betéteseket évi 5-6 százalékos kamatokkal nem nagyon lehet már lázba hozni, annál is inkább, mert bő egy évvel ezelőtt még stabilan két számjegyű kamatokhoz voltak szokva. Most viszont már – bekalkulálva a kamatadót és az inflációt is – ha van is egyáltalán, nagyon alacsony a betéteken elérhető reálhozam. Tovább gyengíti emellett a betétek pozícióit, hogy kezdenek magukhoz térni a válság kezdeti szakaszában nehéz napokat megélt befektetési alapok is.

Mindezek ellenére a rövid futamidejű betétek dominanciájának drasztikus csökkenésével nem kell számolni a hazai piacon, így az akciós ajánlatok sem tűntek el a palettákról. A Budapest Bank jelenleg 4 hónapos futamidejű betétet kínál akciós kamatok mellett: az ügyfél évi 5 százalékos kamatra számíthat, amennyiben legalább 5 millió forint elhelyezéséről rendelkezik. Az MKB Bank 3 és 6 hónapra évi 5,92 százalékos kamatot fizet, az UniCredit pedig – amennyiben új forrásról van szó – 2 hónapos futamidőre évi 6,25 százalékot fizet a betéteseknek.

A különböző feltételek teljesülésekor felkínált akciós ajánlatok sem mentek ki a divatból. Az FHB Kereskedelmi Bank Kamat Plusz névre keresztelt konstrukciójánál például legalább havi 58 ezer forint jóváírásakor, illetve meghatározott számú kártyás tranzakció teljesülésekor 0,75, illetve 0,50 százalékos kamatprémiumban részesül az ügyfél, a Lojalitás nevű terméknél pedig a régi ügyfelek kaphatnak újbóli lekötésnél 0,25 százalékos prémiumot.

A K&H Törzsvendég nevű konstrukciója is hasonló elven működik. Ha az ügyfél legalább 5, a K&H által nyújtott terméket vagy szolgáltatást használ, évi 6 százalékos kamatra számíthat, ha pedig hetet, akkor 6,25 százalékot írnak jóvá a számláján. A Raiffeisen egyedülálló, 7 százalékos kamatot kínál: ennek feltétele, hogy a 6 hónapos futamidő alatti, egymást követő négy hónapban az ügyfél legalább 30 ezer forintot költsön bankkártyájával. Az OTP Bank pedig a KamatMost nevű termékét tartja kínálatban: ennél, ha az ügyfél a már meglévő megtakarításait legalább 300 ezer forinttal növeli, 5,67 százalékos kamatra számíthat, három hónapos futamidő mellett. VG




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.