BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borul a forint, száguld a dollár - bukóban az OTP

Hasonlóan az elmúlt hét végéhez, most is komoly esésben van a forint és az euró.

Az euró mélyrepülése tovább tart: immár 1,25 alatt van a dollárhoz képest, fél egykor 1,24605 dollárt adtak egy euróért. Ez jelzi, hogy a befektetők, a pénzpiacok továbbra sem nyugodtak meg a monetárius unió sorsa felől.

Az aggodalmak nem oszlatta a Deutsche Bank vezérének, Josef Ackermannak tegnap este tett nyilatkozata sem. A bankvezető ugyanis nem hiszi, hogy az európai kormányok és a Nemzetközi Valutaalap valaha is viszontlátja a most Görögországnak elhatározott hatalmas segélyhitel minden egyes centjét.

Merkel: Ha az eurónak vége, az uniónak is vége

A rossz hangulathoz hozzájárul az is, hogy az európai kormányok sorra jelentik meg megszorító csomagjaikat, amelyek a keresletvisszafogás miatt egy újabb recesszió lehetőségét vetítik előre.

Sokkoló megszorítások Portugáliában is

Bizonytalanná váltak a német adócsökkentési tervek

Az euróövezeti pénzügyminiszterek által elhatározott 500 milliárd eurós segélyalap Görögország mellett Portugália, Spanyolország és Írország esetleges bedőlését is meg tudja akadályozni, de a szerkezeti reformok végrehajtását az elemzők szerint így sem lehet megúszni.

Mindeközben uniós tervek születnek arra, hogyan lehetne kordában tartani a tagállamok költségvetéseit. Az Európai Bizottság javaslatai azonban azonnali felzúdulást váltottak ki. Minderről itt olvashat többet

A forint közben szintén esik: egy euróért 277,06, egy svájci frankért 197,91, míg egy dollárért 222,320 forintot adnak.

A BUX is komolyan zuhan: 1,68 százalékos eséssel 23 368 ponton áll, az egyik legnagyobbat az OTP bukja, 6 450 forinton kereskednek a bankpapírokkal, ami 2,71 százalékos esének felel meg.

Friss devizapiaci és tőzsdei adatok itt

A világ vezető közgazdászai is többször foglalkoztak az euróövezet problémáival, a monetáris unió megmentésének lehetőségeivel.

Olvassa el, hogyan vélekedik a volt lengyel pénzügyminiszter, Leszek Balcerowicz, a Nobel-díjas Joseph E. Stiglitz, Martin Feldstein, Hans-Werner Sinn, Soros György és mások írásait is

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.