BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet a forinturalom a hitelpiacon

A hazai bankok számára nem jelent különösebb megrázkódtatást az a kormányfő által kedden bejelentett elképzelés, amely szerint a pénzügyi szolgáltatók a jövőben csak hazai devizában finanszírozhatnák a lakossági ügyfelek új ingatlanhiteleit – állítják lapunknak nyilatkozó szakértők.

Egy ilyen változtatás ugyanis – tették hozzá – csak felerősítené a piacon már most is jól megfigyelhető tendenciát, amely szerint a bankok a forintban denominált kölcsönök felé igyekeznek terelni a lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt felvenni kívánó ügyfeleket.

Az elmúlt hónapokban minden, az ingatlanhitelezésben aktív bank kidolgozott a deviza- (szinte kizárólag euró-) alapú kölcsönökkel versenyképes forintkonstrukciókat. Ezek jellemzője, hogy 8-10 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett kínálják őket a bankok, amely az euróalapú kölcsönökhöz viszonyítva már versenyképes ajánlatot jelent. A forintalapú ingatlanhitelek terjedését persze elősegítette a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet megjelenése is: ennek értelmében ugyanis a hazai devizában denominált ingatlanhiteleknél a fedezetül felajánlott lakás piaci értékének 75 százalékát is megfinanszírozhatják a bankok, míg a devizahiteleknél a százalékos arány jóval alacsonyabb.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.