BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hullámvasúton a hozamok - az IMF-tárgyalások miatt

Az IMF-tárgyalásokról szóló ellentmondásos kommunikáció miatt nőnek a ráták

Kötvények. Hullámvasúton jártak az elmúlt napokban az állampapír-piaci hozamok. Alig másfél hete még 6,6 százalékon volt a hosszú kötvények hozama, most viszont ismét 7,3 százalékon állnak a ráták. Szakértők szerint ez az ingadozás a külföldi befektetőknek köszönhető. „Rengeteg papírt vásároltak, amit az-után el is adtak” – mondja Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. A leghosszabb lejáratú, 10 és 15 éves államkötvényekből az elmúlt hónap során az aukciókon, az azokat követő nem kompetitív tendereken és a csereaukciókon csaknem 90 milliárd forintnyi kelt el, a vásárlók pedig főleg külföldiek lehettek. A náluk lévő magyar állampapír-állomány azonban ennek ellenére nem emelkedett érdemben, augusztus 26-án 2239,34 milliárd forintnyi volt.

A piaci szereplők szerint a július legvégén és augusztusban eladott mennyiség kétharmadát egy amerikai alap vihette el, amely tartja is azokat, de spekulatív befektetők is megjelentek a piacon, akik eladták a hitelpapírokat. „Mintegy 20-25 milliárd forintnyi hosszú államkötvény keresheti most a gazdáját” – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A nem kifejezetten hosszú távon gondokozó befektetők kedvét két esemény is elvehette a múlt héten a magyar államadósságtól. „Az egyik a svájci frank erősödése volt, a másik pedig az IMF-fel való kapcsolatról szóló kommunikáció” – mondja Orbán. Az alpesi fizetőeszköz ralija a devizában eladósodott lakosságot s ezzel a hitelező bankokat hozhatja nehéz helyzetbe, az IMF „hazaküldése” miatt pedig az államadósság finanszírozása válhat nehezebbé. „Ez komoly kihívást jelenthet az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) számára a következő két-három évben, jó lenne, ha az intézmény előállna a részletes finanszírozási tervekkel a kibocsátott állampapírok devizanemét és lejáratát illetően” – mondja Szalma.

A jól sikerült augusztus eleji aukciók és csereaukciók miatt egyébként az OTP Alapkezelő szakértője szerint az ÁKK-nak az idén már nem kellene erőltetni a hosszú állampapírok kibocsátását, hiszen az ez évi terv ezen papírok tekintetében már minden bizonnyal teljesült. Ha az intézmény így tenne, azzal lejjebb szoríthatná a hozamokat, hiszen a kínálati nyomás enyhülne a piacon. Az államadósság-kezelő szerint azonban a mostani hozamszint még egyáltalán nem aggasztó, és a múlt heti emelkedés ellenére sem tervez lényeges változtatásokat az eredeti kibocsátási tervben, legfeljebb az egyes lejáratok arányában lehet eltérés, ha a piaci kereslet ezt indokolja. Hátradőlni amúgy sem lehet, az idén ugyanis még lesznek nagy lejáratok.

Orbán szerint is a hosszú kötvények eladását kell erőltetnie az ÁKK-nak, ha biztonságban szeretné tudni az államadósság finanszírozását. A szakember szerint épp ezért a közeljövőben tovább emelkedhetnek a hosszú távú hozamok, és megközelíthetik a 8 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.