BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizedére csökkent fizetés - Vége a bankárok arany életének

A Barclays és a Crédit Suisse vezetheti azoknak a bankoknak a sorát, amelyek a tavalyi jelentős létszámbővítés után most befagyasztják az állományt, mivel a befektetési banki tevékenység profitja csökken.

A Purcell & Co. londoni vezetője szerint a bankok megkezdték a létszámok befagyasztását, John Purcell nem lenne meglepve, ha a pénzintézetek ismét elbocsátásokba kezdenének. A Barclays Capital a múlt héten közölte, hogy az első félévben 40 százalékkal csökkent az értékpapír- és kötvénykereskedelemből származó bevétel.

Ez a Bloomberg szerint fordulatot jelent a tavalyi évhez képest, amikor a pénzintézetek a jegybankoktól alacsony kamatra felvett kölcsönpénzeket jól kamatozó állampapírokba fektették. A fix jövedelmet hozó kötvény-, és értékpapírkereskedelem jelentette a legnagyobb bevételt az olyan cégek számára, mint a Deutsche Bank, vagy a Goldman Sachs. Az európai adósságválságok azonban zuhanórepülésbe küldték a görög, spanyol, portugál államkötvényeket és így ezek kereskedelme kisebb profitot hozott.

Christopher Wheeler, a Mediobanca Securities elemzője szerint nehéz idők járnak a befektetési bankokra. A Crédit Suisse pár napja jelentette be, hogy 75 állást szüntet meg az Egyesült Királyságban, a Barclays 350 kereskedőt bocsát el a következő egy évben. Az elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a tehetséges munkatársakért folytatott harc nem bizonyul elégnek a korábbi, hatalmast bérek megszerzéséhez. A Kennedy Csoport vezetője emlékeztet arra, hogy a korábban 2-3 millió fontos garantált fizetésben részesülő bankárok bérek mostanra 200-300 ezer fontra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.