BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebb bankkártya

A hitelkerettel ellátott plasztikok miatt zsugorodik tovább a piac

Tovább csökkent a bankkártyák száma az utóbbi fél évben, ez elsősorban a hitelkártya-állomány negatív irányú változásának tudható be – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2010 első felére vonatkozó statisztikájából.

Több mint 1,1 százalékkal csökkent a magyarországi bankkártyák volumene: a hitelkártyák száma közel 20 százalékkal csökkent, míg a betéti plasztikoké 2,69 százalékkal emelkedett – ezek magukban foglalják a lakossági és a vállalati területet is.

Az összes bankkártya mintegy 94 százalékos hányadát jelentő lakossági bankkártyák állománya közel másfél százalékos esést mutat, ez kismértékben ugyan, de meghaladja a teljes állománycsökkenést.

A lakossági hitelkártyák a teljes mennyiség 99,75 százalékát teszik ki, és az állományuk a 2009-es év végéhez képest több mint 19 százalékkal csökkent. Ha a korábbi trend folytatódik, az év hátralévő részében a hitelkártya-állomány további negatív irányú változása valószínűsíthető. Ugyanakkor az egyes kártyafajták aránya nem változott szignifikánsan: a legnagyobb részt (65 százalékot) továbbra is a MasterCard képviseli, melyet a Visa követ, 32 százalékkal.

A hitelkártya-állomány csökkenésével szinkronban mintegy 2,5 százalékkal, a tavaly év végi 6,7 millió darabról 6,9 millióra növekedett a lakossági betéti plasztikok száma. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a gazdasági válság hatására a lakosság megtakarítási hajlandósága jelentős mértékben emelkedett, valamint a pénzintézetek hitelezési rendszere is szigorodott, s ez a hitelállomány csökkenését – és gyakran a hitelek bedőlését – vonta maga után.

Bár az év első felében kevesebb lett a kártyát elfogadó bankfiók – az elmúlt évhez viszonyítva a számuk közel 8,5 százalékot zuhant –, a bankjegykiadó automaták (ATM-ek) száma emelkedett.

Az év első felében a POS berendezések – amelyekkel az ügyfelek fizetni tudnak vagy készpénzt vehetnek fel – száma is növekedett. Ezen belül a legmarkánsabb, 7,3 százalékos emelkedés a kereskedői berendezések volumenében történt: az első fél évben az állományuk több mint 4300 darabbal nőtt. Figyelembe véve a korábbi évek tapasztalatait, a rendkívül gyors technológiai fejlődés következtében az év második felében további bővülés prognosztizálható. Annak ellenére, hogy az MNB szerint a hazai fizetési kártyák száma a korábbi hónapok trendjét követve 2010 első felében tovább csökkent, a központi bank által összeállított statisztika azt mutatja, hogy az utóbbi hat hónapban a magyarországi kártyaforgalom mennyiségben és értékben vizsgálva egyaránt stabil maradt: mind a készpénzfelvétel, mind a vásárlási forgalom, mind a készpénzbefizetés az előző éves adatokhoz hasonló értéket mutat. Mindez megnyugvásra adhat okot, hiszen az év második felében jellemzően magasabb a hazai kártyaforgalom, mint a januártól júniusig terjedő időszakban. PD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.