BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a kormányzat kötvényállománya

A harmadik negyedév végén elérte a 15 438 milliárd forintot a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értéken számított állománya, ami alacsonyabb a második negyedév záró értékénél 15 499 milliárdnál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves jelentéséből.

A forint államkötvények állománya 8 788 milliárd, a devizában kibocsátott állomány 4 528 milliárd, a kincstárjegyek állománya 2 123 milliárd forintot tett ki. Az államkötvények és kincstárjegyek együttes állományából a külföldieknél 6 726 milliárd, az egyéb pénzügyi intézményeknél 3 703 milliárd, a biztosítóknál, nyugdíjpénztáraknál 3 116 milliárd forint értékű állomány volt.

Forintban nőtt az állomány, a kötvényeknél 191, a kincstárjegyeknél 211 milliárd forinttal, addig a devizás papíroknál 364 milliárd forinttal csökkent. Utóbbi elsődleges oka, hogy szeptemberben lejárt egy 1 milliárd eurós devizakötvény. Míg forintban a piaci ár változása növelte az állományt, addig a devizás papíroknál, elsősorban a forint erősödése miatt csökkent az állomány.

Az MNB-kötvények állománya a negyedév végén 4 065 milliárd forint volt, amiből a 2 hetes forint kötvények állománya 3 968 milliárd forintot tett ki. Az állomány a negyedév során tranzakcióból eredően 399 milliárd forinttal nőtt, míg az átértékelődés 9 milliárd forintos állománycsökkenést okozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.