BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén többet hoznak a kötvények, mint a részvények

A Bank of America elemzése szerint az idei évben a kötvények hozama az idei évben meghaladja a részvényekét.

A kötvények az év első tíz hónapjában 6,57 százalékos hasznot hoztak, a Bank of America Merrill Lynch arra számít, hogy az éves hozam 7,94 százalékot ér el, míg a részvények mindössze 7,73 százalékot érnek majd el. Ezzel a kötvények a Bank of America adatai szerint 2002 óta nem látott hozamot érnének el, akkor több mint 8 százalékot tett ki a profit.

A Guggenheim Partners vezető befektetési menedzsere szerint a kötvények aranykora még 5-10 évig tarthat, mivel a jelenlegi gazdasági környezetben a jegybankok nem emelik fel a kamatokat, miközben az infláció csökken. Ugyanakkor egyes befektetési szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a Fed mennyiségi könnyítési akciója csökkentheti a fix hozamú befektetések értékét. Bill Gross, a Pacific Investment Management vezetője úgy látja, a kötvénypiac piramisjátékra hasonlít, amelyben a kibocsátok igyekeznek minél több vásárlót találni azért, hogy legyen kinek továbbgörgetniük az egyre növekvő államadósság hegyet.

Ez azonban egyelőre nem látszik a piacon: a Bloomberg adatai szerint idén az 1,9 ezer milliárd dollárnyi kincstárjegyre 5,7 ezer milliárd dollár értékben tettek ajánlatot a befektetők az Egyesült Államokban, a három az egyhez arány rekordnak számít. A helyzet Japánban is hasonló, ahol az október 14-i államadósság aukción 5,4-szeres túljegyzést regisztráltak, ami utoljára nyolc éve fordult elő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.