BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a magasabb banki kamatok

A magyarországi hitelintézetek részben már követték és várhatóan a későbbiekben is követik a Magyar Nemzeti Bank kamatnövelő lépéseit.

Akadnak olyan bankok, amelyek már korábban megemelték egyes betéteik és hiteleik kamatát, vagy már döntöttek arról, hogy a közelgő napokban növelik a kamatot. Léteznek azonban olyan pénzügyi konstrukciók is, amelyeknél csak előre megszabott időpontokban érvényesíthetik a monetáris hatóság és a piac lépéseit.

A jegybank kamatdöntései előbb-utóbb minden forintalapon számolt betét és hitel kamatán meg szoktak látszani. Az alapkamat módosítása ugyanis együtt jár a jegybanki betétek és hitelek kamatainak változásával, így a hitelintézetek a lépésnek megfelelően olcsóbban vagy drágábban jutnak forrásokhoz és helyezhetnek el betéteket.

A bankok kamatemeléskor többnyire előbb hiteleik, majd betéteik, kamatcsökkentéskor előbb betéteik kamatait igazítják a jegybanki módosításnak megfelelő irányba. Bizonytalanság esetén lassabban, kialakult kamattrendnél – mint amilyen most is létrejött – viszonylag gyorsan követik a központi bank lépéseit. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis most háromszor egymás után 0,25 százalékponttal növelte az alapkamatot az inflációs várakozások emelkedése miatt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.