BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint fittyet hányt a földrengésre

A forint meglepő módon erősödik a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban. A befektetők aggódnak a Japán földrengés kapcsán és Portugália adóssága miatt is.

A forint ellenáll a negatív piaci hangulatnak, és nem hajlandó gyengülni, miután Japánt a Richter skála szerinti 8,8-8,9-es erősségű földrengés rázta meg.

A forint 273-273,5-ös kurzus között ingadozott délelőtt az euróval szemben, majd délutánra erősödni kezdett és egészen 272,5-ig menetelt. A kurzus pillanatnyilag 272,8-as szinten található.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az európai vezető tőzsdeindexek 0,2-1 százalék közötti esést mutatnak: a kockázatkerülést felerősítette az, hogy Portugália valószínűleg nemzetközi hitelcsomagra szorul. A portugál 5 éves kötvényhozamok az euró fennállása óta nem látott magasságba emelkedtek: 7,92 százalékra nőttek 15 bázisponttal a mai napon.

Portugália államcsőd ellen köthető biztosításának felára (CDS felár) 520 bázispontra emelkedett, a mai napon 14 pontot - jelenti a Bloomberg. Az ország ma újabb megszorításokat jelentett be, azonban annak növekedésfékező hatása aggodalmat kelthet.

A forint 0,35 százalékot erősödött napon belül a Bloomberg adatai alapján, a cseh korona 0,07 százalékot kapaszkodott, a román lej 0,17 százalékkal áll jobban tegnapi záróárfolyamához képest. Közben a lengyel zloty 0,6 százalékot gyengült.

A forint nem hajlandó gyengülni, miközben feltörekvő devizaként romló nemzetközi befektetői környezetben ennek kellene történnie.

Az erősödéshez hozzájárulhatott, hogy a ma megjelent hírek szerint a kormány a jelenlegi kötvényhozam-görbével kalkulál a Széll Kálmán-tervben, és megerősítésre került, hogy 3-3,5 százalékos növekedési pálya mellett tervezték a 900 milliárd forintos egyenlegjavító tervet.

Fundamentális oldalról a forintot – egyre biztosabban – támogatja a kormány reformprogramja, és a makrogazdasági adatok sem okoztak csalódást.

A GDP némi aggodalomra adhat okot, ha negyedéves alapon tekintjük a számokat, mert a fogyasztás csökkenésnek indult, és a növekedés motorja a nettó export – vagyis a külső konjunktúrára van utalva a magyar gazdaság. Éves alapon a várakozásoknak megfelelő növekedést mutatott a magyar gazdaság.

A frankkal szemben is jól teljesít a forint: 212 forint alatt jegyzik az alpesi devizát. Délelőtt 213 forintot is kértek a frankért. A frank erejét – több tényez között – az erős svájci gazdaság táplálja, amely nem mutat megingást az erős frank ellenére sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.