BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra tör az E-Star

Amikor minden esik, az E-Star árfolyama még akkor is emelkedik. Az energetikai cég a nemzetközi intézményi befektetők érdeklődését is felkeltette, ketten is beszálltak a társaságba az elmúlt hetekben.

Az eladók uralták tegnap a pesti parkettet, és szinte minden részvény árfolyama esett. Egy kivétel viszont akadt: az E-Star (korábban RFV), amelynek részvénye a negatív hangulat ellenére is 1,9 százalékkal emelkedett, és a történelmi rekordnak számító 10 700 forintos árfolyamon zárt. „Ha valaki sztorit keres a hazai piacon, az E-Star az egyik legvonzóbb befektetési lehetőség” – magyarázza Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője.

Sőt már a nemzetközi porondon is egyre felkapottabb a hazai energetikai cég. Két intézmény is beszállt nemrég a társaságba, február végén a brit Utilico szerzett 1,46 százalékos részesedést a cégben. Ez a társaság közszolgáltatásban érdekelt cégeket keres szerte a világon, az pedig, hogy beszállt az E-Starba, azért is érdekes, mert más magyar részvények aránya a külföldi feltörekvő piaci alapokban elenyésző. „Nagyon jó a sztori, nem tudnak neki ellenállni” – magyarázza Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A Utilico után egy hónappal Lengyelország második legnagyobb nyugdíjpénztára, az Aviva is vásárolt az energetikai cégből, és megszerezte a részvények 2,33 százalékát. Ez pedig azért lényeges, mert a magyar cég Lengyelországban kíván terjeszkedni, és úgy tűnik, az ottani nyugdíjpénztár hisz is ennek a sikerében.

A nagy hazai intézményi befektetők részesedése eközben folyamatosan apad az E-Starban. Az OTP Alapkezelő például 15,5 százalékos, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő pedig 6 százalék fölötti pakettel rendelkezett a cégben, ez mostanra 15, illetve 5 százalék alá csökkent. Ennek az is lehet persze az oka, hogy a két nagy intézményi befektető részvényei nagy részét még 2009 augusztusában 2750 forintos árfolyam mellett szerezte meg, és mostanra már megkezdték a profit realizálását.

A fűtési rendszerek korszerűsítésén és más energiamegtakarításokat eredményező beruházásokon dolgozó E-Star körül egyébként sűrűn zajlanak mostanában az események. A külföldi intézményi befektetők megjelenésén túl a cég e hónapban kapott új nevet, bevezették a részvényeit a varsói tőzsdére, és újabb kötvényeket is sikerült eladnia. Ezeket a sikereket a tőzsdei árfolyamok is visszatükrözik. Tavaly az E-Star árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben a Budapesti Értéktőzsdén, és úgy tűnik, az idén is folytatódik a rali.

Ez az árfolyam azonban – állítja Czachesz – már részben azokat az optimista várakozásokat is tükrözi, amelyek szerint tavalyhoz hasonlóan az idén is egy-két komoly beruházást tud majd a cég tető alá hozni, és tovább tud növekedni Romániában, valamint megveti a lábát a lengyel piacon is. „Árazásban egy kicsit előrerohant a papír, nem biztos ugyanis, hogy olyan gyorsan realizálódnak a kitűzött célok, mint ahogy azt a cég szeretné” – mondja Kuti Ákos is. Ám ha mégis a tervek szerint megvalósul a cég 2015-ig kitűzött stratégiája, a részvény mostani fair ára jelenleg 15 ezer forint körül lehet – mondja az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A lehetőségek jók, hiszen az egész kelet-közép-európai régióban elavultak a távfűtési rendszerek, az önkormányzatoknak pedig sem pénzük, sem megfelelő szakértelmük nincs a felújításukra, miközben az E-Star mindkettővel rendelkezik. Technikailag is képes megoldani a felújításokat, és az ezek finanszírozásához szükséges forrásokat is képes előteremteni.

A PannErgy is emelkedik

Az év első heteiben a PannErgy árfolyama 900 forint körül ragadt be, március közepe óta viszont ennek a megújuló energiaforrásokra épülő beruházásokat végző cégnek is szépen menetel az árfolyama.

A részvény tegnap ugyan – követve az általános trendet – mínuszban zárt, árfolyama azonban még így is bőven az év eleji érték fölött volt, 944 forinton fejezte be a kereskedést.

A részvény tegnap ugyan – követve az általános trendet – mínuszban zárt, árfolyama azonban még így is bőven az év eleji érték fölött volt, 944 forinton fejezte be a kereskedést.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.