BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán kiüti a frankhiteleseket is - pánik a tőzsdéken

A forint délutánra két százalékot esett a frankkal szemben kedden, a magyar munkaszüneti napon, miután Japánban egyre mélyül a válság, és a befektetők a biztonságosnak tekintett menedékdevizába, a svájci frankba menekülnek.

19 óra

A forint délután tovább gyengült, és 273,9-es szintre esett az euróval szemben. Az euró erejét  támogathatta – a kamatemelési várakozáson kívül –, hogy az EU pénzügyminiszterei megállapodtak az övezet pénzügyi stabilitását segítő jogszabályokról.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Közben az euróövezeti kamatemelés valószínűsége csökkent a Japán földrengés után. A nyersanyagárak csökkentek, melyek a közel-keleti feszültségek felerősödése után emelkedtek. A nyersolaj ára ma 100 dollár alá csökkent: 2,33 százalékkal (-2,35 dollár), 98,8 dolláron jegyzik.

Az Lloyds Bank szerint annak valószínűsége, hogy az EKB emeli a kamatot áprilisban, 50-75 százalék között van, mely a korábbi 90 százalékos valószínűségről csökkent.

Közben Japánt újabb, 6-os erősségű rengések rázták meg, de a nukleáris válsággal kapcsolatos aggodalmak csökkentek: a fukushimai 4-es reaktort eloltották, és helikopterekkel fogják locsolni.

Az európai vezető indexek feljebb tudtak kapaszkodni zárásra. Az angol FTSE100 1,39, a német DAX 3,19, a francia CAC40 2,51 százalékkal került lejjebb.

Az euró visszakapaszkodott 1,28-as árfolyam fölé a frankkal szemben, így az alpesi deviza ára 214 forintra mérséklődött.

14 óra után

A svájci frankért már csak 1,275 eurót kérnek a devizapiacon, ennek következtében az alpesi devzát már 215 forinton jegyzik. Közben a forint 273,6-os szint környékén mozog az euróval szemben, nem mutat jelentősebb gyengülést. A pánik kitart az európai tőzsdéken is, a német DAX index visszacsúszott 5 százalék körüli esésbe.

Délután

Délután mérsékelten erősödtek mélypontjukhoz képest az európai tőzsdeindexek, miután nem érkeztek újabb negatív hírek Japánból. Az FTSE100 2,2, a DAX 4,5 százalékos mínuszban áll.

Az eurót 273 forint körül jegyzik a bankközi devizapiacon, a szokásosnál nagyobb árfolyammozgás mellett. A svájci frank sem erősödött tovább: 1,28-as kurzuson stabilizálódott az euróval szemben. Az alpesi devizát 213,5 forint körül jegyzik.

11 óra előtt

A japán tőzsde 11 százalékos zuhanása után az európai indexek is hatalmas esést mutatnak. Az FTSE100 3 százalékot esett, a DAX 4,7 százalékos mélyrepülésben áll, és a CAC40 is tovább szakadt: 3,5 százalékot esett. Az amerikai S&P500 index határidős árfolyama 3 százalékkal esett.

Földrengés, atomkatasztrófa - Pánik a tokiói tőzsdén

A frank tovább erősödik, átvitte a lélektani 1,28-as szintet az euró ellenében, miközben a forint gyengült a közös európai devizával szemben: 273,6 forinton jegyzik az eurót. E két tényező hatására a svájci frank árfolyama 214 forintra ugrott.

Az európai tőzsdeindexek 14 heti mélypontra süllyedtek – jelenti a Reuters.  A Nomura kereskedője szerint bizonytalanság övezi a stabilizációra irányuló erőfeszítéseket Japánban, a tőzsdék nyomás alatt vannak, de viszonylag gyorsan fel tudnak épülni. A Hargreaves Lansdown elemzője azt mondta, hogy a piac a legrosszabb forgatókönyvet árazza, és a helyzet óráról órára változik.

10 óra előtt

Borzasztó hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, miután Japánban a múlt pénteki földrengést követően nem csökkentek a kockázatok, sőt, egy nukleáris válság fenyeget a szigetországban.

Tokióban készülődnek a radioaktív felhőre, ugyanis az éjszaka újabb robbanás történt a fukushimai atomerőmű kettes blokkjában, ezúttal azonban a reaktor is károsodott.

A négyes blokkban tűz ütött ki, a sugárzás az erőmű területen csaknem kétszerese az egészségre káros mértéknek, de Ibaraki prefektúra területén a normális mérték százszorosa a sugárzás - mondják a hatóságok.

A japán jegybank likviditásfokozással próbál úrrá lenni a kialakult helyzeten. A japán központi bank kedden két részletben összesen 98 milliárd dollár értékű jent dobott piacra az előző napi, rekordot jelentő 184 milliárd dolláros intervenció után. E lépéssel sikerült stabilizálnia a japán valuta árfolyamát.

Az angol FTSE100 1,24 százalékos esést mutat röviddel nyitás után, a német DAX 2,4 százalékot zuhant. A francia CAC40 1,7 százalékos mínuszban, míg a Stoxx Europe 600 0,8 százalékkal került lejjebb tegnapi záróárfolyamától.

A kockázatkerülés felerősödésével a biztonságosnak tekintett menedék, a svájci frank erősödött. Az euró 1,295-ös szintről reggelre 1,29-ig, majd délelőttre 1,282 alá is benézett a frank ellenében, majd 1,285-ös árfolyamon állt meg a kurzus.

Így a frank/forint keresztárfolyamot is elérte a Japán válság: az alpesi devizáért reggel 213,5 forintot is kellett adni a bankközi piacon. Hétfő este 210,5 forintba került a svájci frank.

A forint megingást mutatott reggel, egészen 274-es kurzus közelébe került az euró ellenében, azonban sikerült visszakapaszkodnia 273 alá. Tegnap 272 forint alatt jegyezték a közös európai fizetőeszközt.

Heves mozgásokra számítani lehet a felfokozott hangulatban, és a válság mélyülése esetén a svájci frank biztonságos menedéket nyújthat a befektetőknek, mely a hazai frankhitelesekre újra nagyobb terhet róna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.