BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyponton az euró

Az euró ára egyheti mélypontra csúszott a dollárral szemben, miután a Moody’s közölte: leminősíti Spanyolországot. Ezzel, valamint a tegnapi portugál kötvénykibocsátással ismét előtérbe kerülnek az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak.

Az eurót ma délelőtt 1,3804 dolláros szinten jegyezték, ez egyhetes mélypont. Technikai elemzők szerint az euró 1,4036 dolláros szinten stabilizálódhat, további gyengülése nem kizárható.

Ám erőteljes támogatás várható a közeljövőbeni emelkedő trendvonaltól, 1,3810 dollár körüli szinten, ami vélhetően megfékezi az euró esését. Ami az erősödést illeti, a 1,4036 szint túllépése elindíthatná az erősödést olyan magas, 1,4283 dolláros szintre, amely november elején volt érzékelhető.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint egyébként Spanyolország leminősítése nem érte meglepetésként a piacokat, de az euró egész héten gyengélkedett, a bejelentés pedig tovább lökte az eurót a negatív irányba. Az euró csak rövid időt töltött a héten az 1,40 dolláros szint felett és a piac a közeljövőben is az európai döntéshozókra figyel, mivel egyelőre nem látható az eurózóna adósságválságának megoldása.

A portugál kötvények hozama emelkedett a szerdai aukción, amikor az ország 1 milliárd euró értékben adott el 2013-ban lejáró, két éves állampapírokat. A kötvények 2013 szeptemberében járnak le, és az átlagos hozamszint majdnem elérte a 6 százalékot. A hozam 5,993 százalékon alakult  Az előző, hasonló futamidejű kibocsátáson tavaly szeptember 8-án 4,08 százalékon állt a hozam, így azóta majd két százalékos emelkedés következett be, ami a legkevésbé sem nyugtatta meg a piacokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.