BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszanyerte erejét a forint - Leköröztük a régiót

A forint erősödött szerdán az euróval és a frankkal szemben. Kedd este több részlet látott napvilágot a csomag kapcsán, mely tisztább képet adhatott a piacnak a kiigazítási tervekről.

Az eurót 271 forinton jegyzik délután a bankközi devizapiacon a 273-as záróárfolyam után. A forintot reggel a 273,7-es szinten is jegyezték az euróval szemben, ám azóta folyamatosan erősödik a hazai deviza.

A régiós devizáknál is jobban teljesít a forint: 0,7 százalékot erősödött napon belül az euróval szemben, míg a cseh korona 0,26 százalékkal jár kedvezőbb szinten a közös európai deviza ellenében. A lengyel zloty és a román lej stagnálást mutat az euróval szemben: némi mozgás után visszaálltak a zárási értékükre.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Tegnap a csomag bejelentése után a forint gyengült az euróval szemben, miután a piaci szereplők kevesebb részletet tudhattak meg a költségvetési kiigazítási programról, mint várták. Ezen kívül a „buy the rumor, sell the news”, vagyis a „vásárolj a híresztelésre, adj el a tényre” stratégia is érvényesülhetett.

A nemzetközi befektetői hangulat inkább kedvezőtlen: az európai vezető indexek 0,6-1 százalék közötti esést mutatnak. Ebben a környezetben volt képes erősödni a forint, mely mozgás nem jellemző a feltörekvő devizákra.

A forint árfolyamát segíthette, hogy kedd este újabb részletek jelentek meg az Orbán-csomagról, így összességében nem okozott csalódást a devizapiacon a kiigazítási terv. Szerdán az Európai Bizottság is inkább pozitívan értékelte a csomagot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.