BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alapok: szeszélyes évnyitó

Rendkívül vegyesen alakult a befektetési alapok teljesítménye az első negyedévben. A hazai kötvényalapokon, az árupiaci és a BUX-ot követő konstrukciókon nem lehetett bukni, Törökország és Ázsia viszont rossz választásnak bizonyult.

Zűrösen indult az év a tőke- és nyersanyagpiacokon. Az arab helyzet miatt a nyersanyagok ára rohamtempóban emelkedett, a tőzsdék pedig erre vegyesen reagáltak. Azok a piacok, amelyek profitálni tudtak ebből, jól teljesítettek, a nyersanyagokból importra szoruló országok börzéi ezzel szemben estek. A hazai befektetési alapokon is jól látszott mindez, az év első három hónapjában ugyanis rendkívül vegyesen alakultak az árfolyamok.

Kiválóan teljesítettek az árupiacokon befektető konstrukciók. A CIB nyersanyag alapok alapja csaknem 10 százalékot szedett magára az év eleje óta, az OTP és a K&H hasonló konstrukciói is több mint 5 százalékkal gyarapították a befektetők vagyonát. Az alacsony kockázatú garantált alapoknál is azok lettek a legjobbak, amelyek a nyersanyagpiacok teljesítményéből ígértek részesedést a befektetőknek, közülük is kiemelkedik az MKB természeti kincsek nevű terméke, amely 2009. augusztusi indulása óta már több mint 20 százalékot hozott a befektetőinek. Akad azonban olyan tőkevédett alap is, amelynek árfolyama több mint 10 százalékot esett az év elejétől, ilyen a K&H egyik „háromszor fizető” nevű konstrukciója, lejáratakor persze mindennek ellenére ez az alap is visszafizeti majd a tulajdonosainak a névértéket és a garantált hozamot.

A részvényalapoknál is nagyon változatos a kép. A BUX index több mint 8 százalékot emelkedett az év első három hónapjában, a pesti parkett indexét követő alapok igen jól teljesítettek. Az OTP tőzsdén kereskedett alapja viszi a prímet 10,74 százalékos hozammal, de az Erste indexkövető alapja is két számjegyű hozamot ért el három hónap alatt. Az ázsiai piacon befektető alapok árfolyama viszont az év eleje óta esik, a japán természeti katasztrófa pedig még egy lapáttal rátett a negatív trendre, számos ázsiai vagy feltörekvő piaci alap két számjegyű mínuszba került. Rossz negyedévet zártak a török piacon befektetők, ennek viszont inkább az arab világban kialakult helyzet és az emelkedő kőolajár volt az oka, hiszen Törökország a nyersanyagokból behozatalra szorul.

Az első negyedévben még a legprofibb szakemberek is csak nehezen tudták megjósolni, hogyan alakulnak az árfolyamok, ezt mutatja, hogy a legnagyobb lutri az abszolút hozamú alap volt. A jól tippelő portfóliómenedzserek igen szép hozamot értek el, a rossz eszközöket választók viszont nagyot buktak.

A hazai állampapírpiacon befektető kötvényalapokkal viszont nem lehetett bukni az első negyedévben. Bár sokan tartottak attól, hogy a monetáris tanács átalakításával kapcsolatos tervek, a februárra ígért reformcsomag késlekedése, a megígértnél nagyobb államháztartási hiány és a magánnyugdíjpénztárak kiesése a piacról negatív hatással lesz a kötvények árfolyamára, ez nem következett be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.