BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fékezhetetlen az arany

Az arany árfolyama háromheti emelkedés után újabb csúcsra tört azt követően, hogy ismét felerősödtek az államadósságokkal kapcsolatos félelmek, illetve a dollár is gyengült.

Az azonnali szállítású nemesfém unciánkénti ára 1512,5 dollárig kúszott fel pénteken az ázsiai kereskedés kezdete előtt, erre eddig nem volt példa: így a kurzus a múlt héten összességében 1,5 százalékkal erősödött.

„A gyenge dollár jelenti azt a tényezőt, amely most leginkább felfelé hajtja az árfolyamot” – nyilatkozott a Bloomberg hírügynökségnek Chae Un Soo, a szöuli székhelyű Korea Exchange Bank Futures Co. kereskedője. A piac szerinte megint az aranyban keres menedéket, az amerikai és európai adósságproblémákra s a közel-keleti helyzetre reagálva. Ez pedig folyamatosan növeli a keresletet a nemesfém iránt. (A Standard & Poor’s hitelminősítő a múlt héten rontotta stabilról negatívra az amerikai államadósság besorolásának kilátását.)

Az azonnali szállítású ezüst szintén drágult az ünnepek előtt: 0,6 százalékkal, 46,9 dollárra emelkedett az unciánkénti árfolyam, amely a legmagasabb szintet jelenti 1980 óta. Figyelemre méltó, hogy a kurzus egyetlen hét alatt 9 százalékkal növekedett. A palládium unciánkénti árfolyama ugyanakkor 0,7 százalékkal, 765 dollárra csökkent pénteken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.