BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet az újabb dollárkötvény-kibocsátás 500 millióért

További 500 millió dollár értékben dobhat piacra harmincéves lejáratú dollárkötvényeket az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) – közölte a Bloomberg. Ha a tranzakció létrejön, a márciusi kibocsátáskor piacra került 750 millió dollárnyi, 2041-es lejáratú kötvény állománya 1,25 milliárdra nő. A hozamfelár az előző kibocsátá-sénál alacsonyabb, 270 bázis-pontos lehet. Az ÁKK ismét a BNP Paribas, a Citibank és a Deutsche Bank pénzintézeteknek adhat majd mandátumot egy amerikai dollárban denominált kötvény kibocsátásának a megszervezésére. A papírok a magyar államadóssághoz hasonló besorolást kaphatnak a nagy hitelminősítőktől, vagyis a Moody’stól Baa3, az S&P-től BBB– osztályzat várható.

A március 24-i kibocsátás várakozások feletti sikerrel zárult. Összesen 3,75 milliárd dollár értékben jegyezték le a befektetők a tíz- és harmincéves állampapírokat. A tízéves lejáratú, hárommilliárd dolláros kötvény hozamfelárát 3,10 százalékponton határozták meg a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegy hozama fölött. A harmincéves, 750 millió dolláros kötvény hozamfelára 3,30 százalékpont volt. Korábban a Reuters befektetési szolgálata ennél magasabb, körülbelül 3,25, illetve 3,45 százalékpontos hozamfelárat várt. Az állampapírokra fizetendő kupon ennek megfelelően a tízéves kötvénynél évi 6,375, a harmincévesnél 7,625 százalékos lett.

A magyar állampapírok megítélése is javul. A forintalapú kötvények referenciahozama 10-18 bázisponttal csökkent, így a hozamgörbe hosszú vége ismét 7 százalék alá került. A tízéves államkötvénynél a ráta 6,96 százalékosra esett, ez csaknem féléves mélypontot jelent. A külföldi befektetők is visszatértek, a náluk lévő magyar állampapír-állomány már csak hajszálnyira marad el a 3000 milliárd forinttól. H. B.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.