BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiséggyűjtők napja a Nagyházinál

Bőséges és változatos bútor- és néprajzi kínálatot árvereznek április 13-án

Aukciók. Egyértelműen a második nap kínálata lesz erősebb a Nagyházi Galéria április 12–13-i aukciósorozatán. A kedd este sorra kerülő 272 festmény és grafika kevésbé műgyűjtői, mint inkább dekorációs igények kielégítésére alkalmas (ez persze nem számít szokatlannak a szezonindító képaukciókon). Százezer forint alatti vagy 1-2 százezres árkategóriájú tájképek, csendéletek, zsánerjelenetek és portrék követik egymást a katalógusban ismeretlen vagy ismert, de nem élvonalbeli magyar és nyugat-európai festőktől. A 20. századi alkotók névsorából kiemelkedik Schéner Mihály és Zemplényi Magda, ám tőlük sem igazán jelentős művek kerülnek kalapács alá.

Szerdán sokkal nagyobb tételszámú (456) és izgalmasabb bútor- és néprajzi anyagot árverez a vezető budapesti régiségkereskedés. Az aukciót indító mintegy száztételnyi bútoranyagban kifejezetten nagy értékű, komoly darabokat is találunk: ilyen például a 9. számú 18. századi tálalószekrény (1,5 millió forint) vagy egy hasonló korú osztrák kétajtós szekrény (14., 2,2 millió). Ugyanakkor azoknak is érdemes ellátogatniuk a Balaton utcába, akik alacsonyabb árú antik lakberendezési tárgyakra vadásznak. 19. századi vagy 20. század eleji komódokat, ruhásszekrényeket és egyéb bútorokat már 100 ezer forint alatt is találunk, és közülük jó néhány minden további beavatkozás nélkül használható állapotú.

A bútorkínálat vége felé már számos néprajzi tárgy is szerepel: festett hartai ágyak (90., 91.) 40-50 ezer forintért, vagy bihari szuszékok (76– 80.) pár tízezer forintért. A népi használati tárgyak kínálata a Nagyházi viszonylatában is kiemelkedően változatos és bőséges. Szerszámok, sütőformák, különböző méretű mozsarak, faragott pásztoreszközök, 19. századi, de ma is működő zárszerkezetek követik egymást. A legnagyobb számban persze kerámiákat találunk, ezen belül erdélyi bokályokból egész gyűjteményre való kerül kalapács alá. A korsók, tálak túlnyomó többsége ugyanúgy 100 ezer forint alatti kikiáltási árú, mint ahogy az üvegtárgyak (poharak, kancsók, pincetokok) zöme is. Elmaradhatatlan részei egy néprajzi aukciónak a népi vallásosság tárgyi emlékei is: ezúttal többek között erdélyi és – ami a magyar piacon ritkább – szerbiai üvegikonokra lehet licitálni, 18–110 ezer forint közötti induló áron. Takács G.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.