BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remekművek a Dorotheum aukciósorozatán

Bécs. Keddtől csütörtökig ezernél több műtárgyat, festményt és ékszert visz kalapács alá a bécsi Dorotheum. Közép-Európa legnagyobb aukciósházának idei első nagy árverező hete holnap 19. századi festményekkel indul. Két magyar vonatkozású darabot találunk

ezúttal az anyagban: a müncheni és párizsi iskolázottságú, Munkácsy műtermében is tevékenykedő Pataky László két olajképe (Elsőáldozók, 85. tétel, illetve Pusztai táj szélmalommal, 132.) a szakértők szerint egyenként mintegy 10 ezer eurót, azaz 2,7 millió forintot érhet.

Ennél egy nagyságrenddel magasabb összegért kelhetnek el például az osztrák Ferdinand Georg Waldmüller és Friedrich Gauermann, a szerb Uros Predic vagy az orosz Borisz Mihajlovics Kusztogyev kiemelkedő alkotásai. Kusztogyev szecessziós stílusú, dekoratív volgai tájképének becsült ára a félmillió eurót (140 millió forint) is eléri.

Szerdán több részletben régi bútorokat, ezüsttárgyakat és 1900 előtti festményeket vonultat fel a Dorotheum. A régi képek mezőnyében nem ritkák a félmillió euró körüli becsértékű tételek; ilyen egyebek mellett az Angliában „befutott” flamand Antonis van Dyck Bűnbánó Magdolnája, Guercino allegorikus Ámor-ábrázolása vagy az az árkádiai jelenet, amelynek különböző részletein öt neves flamand mester dolgozott a 17. század első felében. Csütörtökön először a régi szobrok, üvegtárgyak és porcelánok kerülnek terítékre, majd az ékszerek zárják az árveréssorozatot. Takács G.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.