BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatérő ingatlanalapok

Sokan pórul jártak a konstrukciókkal, de lassan kezd visszajönni a bizalom

A két évvel ezelőtt zárt végűvé alakult ingatlanalapokban maradók még nincsenek a pénzüknél, a nyílt végűek közül is csak az Erstéével lehetnek elégedettek a befektetők.

Egyelőre úgy tűnik, nem jártak jól azok a befektetők, akik két évvel ezelőtt a zárt végű ingatlanalapokban maradtak. Két nagy – lakossági befektetők körében is kedvelt – konstrukció alakult ekkor át: a Raiffeisené és az UniCredit csoporthoz tartozó Európa Befektetési Alapkezelőé. A 2008 novemberi felfüggesztés után a befektetők bizalma megroppant ezekben az alapokban, hiszen a korábban magabiztosan, ingadozás nélkül emelkedő árfolyamok néhány hét alatt több tíz százalékot estek, így az átalakulás előtt az akkor 44,4 milliárdos raiffeisenes alapból 34,3 milliárdot kivettek, a 15 milliárdos Európából pedig 12,8 milliárd forint távozott.

A maradóknak tőke- és hozamgaranciát ígértek az alapkezelők, és ez egyelőre teljesülni is látszik, hiszen az alapok árfolyama, ha lassan is, de emelkedik. Az Európa az elmúlt két évben valamivel több mint 5, a Raiffeisen bő 8 százalékos éves hozamot ért el. Ezzel azonban aligha lehetnek még elégedettek a befektetők, ők ugyanis a pénzüket még a 2008. novemberi felfüggesztés előtt tették be ezekbe a konstrukciókba, akkoriban pedig a raiffeisenes alap árfolyama 1,8 forint volt, az Európáé pedig 1,64 forinton állt. Jelenleg viszont az előbbi alapot 1,76, a másikat pedig mindössze 1,16 forintos árfolyamon jegyzik, vagyis a befektetők még mindig tetemes mínuszban lehetnek.

A fény azonban már látszik az alagút végén. A négy nagy, lakossági befektetők körében is kedvelt konstrukció közül két nyílt végű ingatlanalap maradt a piacon, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelőé és az Erstéé. Az OTP-s alap régi befektetői is éppen csak most lettek a pénzüknél, hiszen a napokban lépte át ismét az árfolyam a 2008. őszi csúcsértékeket. Az erstés alap befektetői ezzel szemben egy karcolás nélkül vészelhették át a válságot, a most 190 milliárd forintos vagyonával a legnagyobbnak számító hazai ingatlanalap-árfolyam a több hónapos felfüggesztés ideje alatt sem csökkent, és mostani árfolyama több mint 20 százalékkal haladja már meg a 2008. novemberi értékeket.

Valószínűleg az Erste eredményeinek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre több tőke vándorolt az ingatlanalapokba. 2009 nyarán 260 milliárd forint sem volt már az ilyen alapokban, most február végére azonban a konstrukciók összvagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint már megközelítette a 430 milliárd forintot, vagyis azt a szintet, ahol a felfüggesztés előtt állt a vagyonuk.

A bizalom visszatérését jelzi az is, hogy több ingatlanalap is indult az elmúlt időszakban. Az Erste 2009 tavaszán rajtoltatta el euró alapú nyílt végű konstrukcióját, amely az indulása óta csaknem 10 százalékot hozott már. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő pedig az idén már a második zárt végű, tőke- és hozamvédett ingatlanalapját indítja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.