BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alternatív mentőprogramok

Egyre több részletet tudunk meg a devizahitelesek mentőcsomagjáról, és egyre világosabb, hogy a bankok és a kormányzat közötti megállapodás nem jelent majd megoldást minden devizahitelesnek. Eddig az derült ki, hogy a mentőcsomag csak a lakáscélú kölcsönöket felvevők számára kínál megoldást, így az egyéb devizahitelek – szabad felhasználású jelzáloghitelek, deviza- alapú személyi kölcsönök, gépjárműhitelek esetében a megállapodás nem alkalmazható.

A „megváltó” megoldásként várt törlesztésiárfolyam-korlátozás csak bizonyos összeghatár alatti ingatlanok esetében alkalmazható. A törlesztőrészlethez tartozó árfolyam viszonylag magas szinten történő befagyasztása ráadásul csak enyhíti azoknak a gondját, akik a hitelexpanzió közepén, 2008 tavaszán–nyarán vettek fel lakáshitelt, s akiknek az árfolyam mellett azzal is szembesülniük kellett, hogy a likviditás szűkülésére, a finanszírozási kockázatok növekedésére a bankok komoly kamatemeléssel válaszoltak. Ráadásul a moratórium csak maximum 4 évre szól, s egyelőre – részletszabályok híján – még ismeretlen, hogy az erre az időre szóló állami garancia elmúltával hogyan tőkésedik a rögzített árfolyam és a tényleges törlesztés közötti különbözetet nyilvántartó forintalapú jelzáloghitel-számlán – az úgynevezett gyűjtőszámlán – lévő követelés (s persze milyen áron számolják fel a garancia díját). Ezzel kapcsolatban nem árt megfontolni Simor András jegybankelnök véleményét, amely szerint minden olyan döntés, amely azt az illúziót kelti a lakosságban, hogy az árfolyamkockázat elkerülhető, hosszú távon károkat okozhat, az árfolyamkockázatot csak akkor lehet kivenni a rendszerből, ha az adós a devizahitelt megszünteti.

Ugyancsak nem tisztázott, hogy azon ügyfeleknek, akik a korábbi évek során több devizahitelt vettek fel, és most konszolidálnák a különböző pénzintézeteknél más-más időpontban felvett, eltérő kamatozású kölcsöneiket, milyen megoldást adhat az adósmentő csomag. Mert nekik olyan megoldás kell, amely rendezi a kusza hitelezési helyzetet: visszafizeti az ügyfél különböző hiteleit, és ezután már világosan látható, hogy a megmaradt egyetlen hitel pontosan mennyi ideig, milyen részletekben terheli majd a családi költségvetést. A bankok által kínált hitelcsereprogramok a fent vázolt problémák mindegyikére megoldást kínálnak. A cserélt, illetve összevont hitelek után az ügyfélnek akkor éri meg lépni, ha az új törlesztőrészlet érdemi – akár 10 százalékot is meghaladó – csökkentést hoz. Ami az Aegon termékeit illeti, azok a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ajánlásának is megfelelnek, s alkalmasak arra is, hogy a biztosítással vagy a lakás-takarékpénztárral kombinált hiteleket is kiváltsák.

Ugyanakkor, amikor az ember hitelcserére adja a fejét, rendkívül fontos, hogy odafigyeljen a neki ajánlott konstrukció részleteire. Alaphelyzetben a hitelkiváltó kölcsön futamideje megegyezik a kiváltandó kölcsönével, vagyis a kedvezőbb törlesztőrészlet-ajánlatot az azonos futamidő mellett fizetendő törlesztőrészlettel kell összehasonlítani. Nem szabad a kisebb törlesztőrészlet-ajánlatnak bedőlni, ha közben a kölcsön futamideje évekkel kitolódik, s így a csekély csökkenés csak a megnyújtott törlesztési időszaknak tudható be. Természetesen ez a megoldás már nehezebben alkalmazható több kölcsön összevonásakor, de itt is érdemes megfontoltnak lenni a futamidő-hosszabbítás terén. Természetesen a hitelintézetek az ügyfél igényei alapján – a törvényi lehetőségeken belül – kínálnak lehetőséget a futamidő további hosszabbítására, sőt az induló törlesztőrészlet további csökkentésére is – az eddig jobbára csak vállalati beruházási hiteleknél ismert – 3-5 éves tőketörlesztési moratóriummal. Ennek feltétele ugyanakkor, hogy az új hitel futamideje legalább 12 éves legyen.

A hitelcsereprogramok közös előnye, hogy az ügyfélnek nem kell elvesztenie a forint- és a devizaalapú hitelek kamatkülönbözetéből származó kamatelőnyt – az ügyfél választásától függően az új hitel euróban, svájci frankban – árfolyamkockázattal – és forintban (árfolyamkockázat nélkül) egyaránt igénybe vehető.


A szerző az Aegon Hitel Zrt. vezérigazgatója

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.