BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedő eurókamatok

Változatlanul csak a forintgyengülésre játszó ügyfeleknek éri meg a devizabetét

Már több bank is reagált az EKB kamatemelésére, már ami a betéti és hitelkamatokat illeti. A devizabetétesek ugyanakkor az euró és a svájci frank erősödésén nyerhetnek elsősorban.

Komoly esély van arra, hogy az euró és a svájci frank felértékelődik, ha az inflációs nyomás hatására a nyáron kamatot emel a svájci és az európai jegybank. Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank kormányzója ugyanis április végén az inflációs kockázatokról beszélt, amelynek tükrében arra lehet számítani, hogy júniusban a következő kamatszintről szóló ülésükön 0,25-ről 0,50 százalékra emelik a svájci jegybankárok az alapkamatot. Ha ez megtörténik, akkor a jelenleginél jóval magasabb frankárfolyamra kell felkészülni.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke múlt csütörtökön, az euró alapkamatának 1,25 százalékos szinten tartásáról döntő ülés után – a korábbiaktól eltérően – nem mondta, hogy ébren őrködnének az árstabilitás felett, így nem várható, hogy a jegybank a jövő hónapban emeli az alapkamatot. Az energia- és nyersanyagárak emelkedése miatt azonban júliusban már esély van a következő kamatemelésre, és ez az euró felértékelődését eredményezheti.

A magyar bankok a vállalati betéteknél és hiteleknél gyorsan, a lakossági konstrukcióknál lassabban követik a jegybankok által befolyásolt kamatváltozásokat. Érdeklődésünkre a Budapest Bank arról számolt be, hogy a vállalati üzletágában a hitelek és a betétek kamatait referencia-kamatlábhoz igazítják, melyeket a betéteknél heti, a hiteleknél pedig a szerződésben meghatározott gyakorisággal aktualizálnak. A lakossági üzletágban folyamatosan figyelik a kamatszintek alakulását és az alapján mérlegelnek. A hitelintézet lakossági betéti kamatait március vége óta nem változtatta, és jelenleg sem tervez módosítást.

Az OTP Bank negyedévente vizsgálja felül a forrásköltségeit, így a hitelintézet legkorábban június 1-jén módosítja devizakamatait. A bank lakossági ügyfelei részére áprilisban indult Tavaszi Megtakarítási Programjának egyes akciós betéteinél azonban csökkentették a kamatokat, újabb kamatmódosítást azonban a május 20-án záruló program végéig nem terveznek.

A CIB Bank április 27-én 2,75 százalékról 3,2-re emelte a CIB Classic Euró Betét kamatát 12 hónapos lekötésnél, elektronikus lekötésnél pedig 3,3 százalék érhető el a korábbi 2,85 helyett. A hitelintézet emellett az április 5-én bevezetett CIB Classic Plusz svájcifrank-betétjénél friss forrás elhelyezésekor 6 hónapos lekötésre 2 százalék, 12 hónapos lekötésre 2,5 százalék kamatot fizet. Az FHB Bank pedig az Euró 2000+ Betét 12 hónapos futamidőre járó kamatát növelte 3,5-ről 3,75 százalékra.

Ezzel együtt az elérhető devizakamatok finoman szólva sem csábítók: egyéves futamidőnél az elérhető legmagasabb kamat négyezer eurónál 3,50, ötezer svájci franknál pedig 2,50 százalék. Eközben az egy évre lekötött betétekre több bank is 7 százalékos kamatot fizet. Így eurónál 3,5, svájci franknál pedig 4,5 százalék kamatkülönbséget kellene a devizán elért árfolyamnyereségnek ellensúlyoznia. Aki devizába fekteti a pénzét, annak számlakezelési és devizaváltási költségekkel is számolnia kell. Ha átlagosan 1,5 százalékot kitevő költségekkel számolunk, akkor eurónál 5, svájci franknál 6 százalék árfolyam-nyereség ellensúlyozza a kamatkülönbséget és költségeket.

Ez azt jelenti, hogy annak érdemes devizában takarékoskodnia, aki a forint jelentős gyengülésére számít. Euróban például annak célszerű a pénzét tartania, aki szerint az uniós valuta árfolyama egy éven belül legalább 5 százalékkal, 13 forinttal, 279 fölé emelkedik. Svájci frankban pedig annak érdemes takarékoskodnia, aki szerint a svájci fizetőeszköz árfolyama egy éven belül legalább 6 százalékot erősödik, és árfolyama mintegy 13 forinttal 222 fölé nő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.