BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halálhírét keltették, mégis jól hasít a dollár - Elemzés

Alig telt el egy hét azóta, hogy ismét a dollár „halálhírét” keltették, és az euróövezeti hitelválság újabb fordulata következtében a zöldhasú ismét erősödni kezdett.

A közös uniós fizetőeszköz a múlt heti 1,5 dolláros szintről 1,42 dollár alá süllyedt szerdára a görög hitelválság elmélyüléséről szóló hírek miatt. A Reuters által idézett elemzői előrejelzések szerdán már 1,41 dolláros szintet valószínűsítettek az euróövezeti gondok megoldatlansága miatt. A hír külön érdekességét az adja, hogy a dollár feltartóztathatatlan hanyatlásáról szóló, múlt héten napvilágot látott jóslatok részben éppen az árfolyam fokozatos gyengüléséből vezették le a zöldhasú vezető szerepének várható elvesztését.

A dollár háttérbe szorulásáról szóló várakozásoknak már korábban külön lökést adott az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed történetében elsőként tartott április 27-i sajtótájékoztató. Ezen Ben Bernanke, a pénzintézet elnöke a dollár erős helyzetét hangsúlyozta. A tapasztalat szerint az ilyen jellegű nyilatkozatok mindig akkor szaporodnak meg, amikor a zöldhasú világpiaci pozícióját veszélyben érzik.

Az tény, hogy az év eleje és a múlt heti csúcs között a dollár tíz százalékot veszített az értékéből az euróval szemben – az euróövezetben tapasztalható összes probléma ellenére is. Szakértők szerint ennek egyik oka a Fed és az Európai Központi Bank monetáris politikájának távolodásában keresendő. Az EKB már végrehajtott ez év áprilisban egy emelést, és az így 1,25 százalékra növekedett irányadó kamatláb elemzői várakozások szerint akár a 2,25 százalékot is elérheti az elkövetkező 12 hónapban.

Ehhez képest a Fed esetében kevéssé valószínű, hogy a 0 és 0,25 százalék közötti irányadó kamatlábat emelnék 2011-ben.
Ehhez járul még a 14 ezer milliárd dolláros amerikai államadósság-állomány, amelynek ledolgozhatóságával kapcsolatban egyre nagyobb kételyek merülnek fel. A Standard & Poor’s áprilisban már kilátásba is helyezte annak lehetőségét, hogy az USA államadóssága elveszítheti jelenlegi AAA besorolását.

A dollár euróval szembeni gyengülése mögött meghúzódó másik fontos tényező a kínai pénzpolitika. Az amerikai gazdaság strukturális problémái miatt a zöldhasú leértékelődésétől félő Peking egyre inkább kényszerítve érzi magát, hogy diverzifikálja valutatartalékait, elsősorban az euró arányának növelésével. Az euró történetében a dollárral szemben elért eddigi legmagasabb, 1,5992-es árfolyamot egy hasonló diverzifikálási korszak előzte meg 2005 és 2008 között a kínai jegybank részéről.

Az eltolódás egyértelműen érzékelhető: a 2000 óta eltelt tíz év során az euróalapú eszközök aránya 18-ról 26 százalékra nőtt a kínai valutatartalékon belül, miközben a dolláralapúaké közel tíz százalékponttal, 61 százalékra esett – emlékeztet a Der Spiegel.
Az euró dollárral szembeni erős árfolyama azonban a Görögországgal kapcsolatos legújabb bizonytalanságokon kívül más okok miatt is sérülékeny lehet. Elemzők szerint az amerikai és az európai árszínvonal összehasonlítása alapján az uniós fizetőeszköz reális átváltási ára inkább közel van az 1,20, mint az 1,50 dolláros szinthez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.