BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú távú vagyontervek

Egyre több bank kínál befektetéstervezési szolgáltatásokat

Jó ideig kizárólag a kifejezetten vagyonos, privátbanki ügyfélkörnek kínáltak csak a bankok befektetéstervezést, az elmúlt egy-két esztendőben viszont elkezdtek szaporodni a náluk lényegesen kisebb vagyonnal rendelkező, úgynevezett prémium kategóriás ügyfeleket megcélzó vagyontervezési szolgáltatások is. A vezető hazai lakossági bankok közül az OTP, a K&H, a Raiffeisen és az Erste is indított ilyet, ezek közös vonása, hogy az ügyfelek céljainak és befektetési szokásainak figyelembevételével segítenek kialakítani a megfelelő portfóliót.

A szakértői segítséghez általában néhány millió forintos vagyonnal vagy az átlagosnál lényegesen magasabb fizetéssel kell rendelkezniük az ügyfeleknek, vagyis meg kell ütniük az úgynevezett „prémium” szintet. A mérce egyébként bankonként meglehetősen eltérő. Ha valaki a vagyona alapján szeretne bekerülni a kiemelt kategóriába, ehhez az Ersténél például már 3 millió forintos megtakarítás is elegendő, míg a Raiffeisennél 8 millió forintra van szükség. Az OTP-nél az életkor is számít, a 35 év alattiak már kétmillió forintos vagyonnal is prémium kategóriások lehetnek, az annál idősebbeknek viszont minimum 5 millióval kell rendelkezniük. Ez a limit azonban csak azokra vonatkozik, akiknek nem elég magas a fizetésük, ha ugyanis egy ügyfél legalább 300-400 ezer forint körüli nettó fizetést kap havonta, a bankok egy része már besorolja a prémium kategóriába. Sőt, az OTP-nél a 35 év alattiak esetében már havi 200 ezer nettótól be lehet kerülni a kiemelt kliensek közé.

A bankok beszámolói szerint a vagyontervezési szolgáltatást igénybe vevő prémium kategóriás ügyfelek megtakarítási céljai vagy egy nagyobb értékű vagyontárgy megszerzéséről, vagy pedig az öngondoskodásról szólnak. A legjellemzőbb célok közé tartozik a nyugdíj kiegészítése, a gyerekek jövőjéről való gondoskodás, a lakás- és az autóvásárlás. A K&H-nál havi szinten csaknem ezren kérik ki a szakemberek tanácsát hosszú távú megtakarításaikkal kapcsolatban, többségük átlag feletti hozamot szeretne minimális kockázat mellett – erre pedig válaszként általában valamilyen tőke- vagy hozamvédett befektetési alapot szokott ajánlani a társaság.

Az OTP Bank vagyontervezési szolgáltatása 2007 novemberében indult, és mostanáig több mint 160 ezer ügyfél vette igénybe – közölte a hitelintézet. A banknál egyébként nem csak a prémium ügyfelek kaphatnak tanácsot, a szolgáltatást bárki igényelheti, igaz, a prémium kör számára mindez díjmentes. A bank tapasztalatai szerint egyébként ez az ügyfélkör az, amelyik valóban igényli is ezt a fajta tanácsadást, jellemzően ugyanis a 3 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkezők körében tapasztalható érdeklődés a szolgáltatás iránt.

Talán ez a természetes szűrő is az oka, hogy egyes bankok nem szelektálnak az ügyfélkörben, és minden kliensüknek nyújtanak valamifajta pénzügyi tervezési szolgáltatást. Az UniCreditnél például most márciusban indult egy rendszeres megtakarítási program, amely az ügyfelek jövőbeni pénzügyi terveinek megalapozásához járul hozzá. Ennek során a kliensek leülhetnek egy tanácsadóval, hogy átbeszéljék pénzügyi céljaikat, és így válasszanak megtakarítási termékeket. Szintén nem szelektál az ügyfelek között a Budapest Bank, amikor Lépésről lépésre elnevezésű programjához ad segítséget. Sőt a kliensek akár a hitelintézet honlapján lévő megtakarítási kalkulátor segítségével is kiszámolhatják, hogyan és mennyit kellene takarékoskodniuk jövőbeni céljaik eléréséhez. H. B.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.