BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keleti kényelem és szecessziós ragyogás

A Polgárnál, a Nagyházinál, Virág Juditnál és a BÁV-nál is kalapács alá kerülnek műtárgyak májusban

Nemcsak festményekből, hanem műtárgyakból is bőséges kínálatot vonultatnak fel május második felében a budapesti aukciósházak. A Polgárnál ma este a festmények után néhány tucat bútor vár új gazdára, közöttük komoly empire, klasszicista és biedermeier szekrények és asztalok, de akad 1700 körül készült német ruhásszekrény (160.) 650 ezer, illetve ébenfával borított és gazdag gyöngyház berakással díszített 19. századi szalonasztal (163.) 550 ezer forinttól. Szerdán ezüst- és más dísztárgyak, valamint régi órák kerülnek sorra. Kiemelkedik az anyagból egy 19. század végi, rekeszzománc díszítésű orosz gyümölcstál (245., 1,7 millió), néhány barokk vadászfegyver (265–266., 950 ezer–1,8 millió), illetve egy Ming-kori műtárgyegyüttes (290–296. és 299–300. tétel). Az órák között számos olyan darab akad, amely korábban szerepelt a Polgár Árpád által kiadott Az idő urai – az órák nagykönyve című munkában.

A Nagyházi Galéria csütörtöki műtárgyárverését indító ókori tárgyak közül a legjelentősebb egy 2. századi római Viktória-büszt (6.) 1,7 millió forintért. Az európai közép- és újkorból kiváló elefántcsont szobrocskákra tehetünk szert a Balaton utcában: akad 16. századi németalföldi Pieta (7.) 700 ezer, hasonló korú francia feszület (12.) 950 ezer, 19. századi német triptichon (20.) 2,2 millió forintért. Hasonlóan különleges, hazai aukciókon ritka tárgycsoportot jelentenek a dél-európai patikaedények. A két 16. századi velencei darab (24., 25.) 850 ezer, illetve 1,5 millió forintról startol, de 18. századi albarellókat már 200 ezer forint körül is kaphatunk (26–28., 32.). Barokk kori bronzmozsarak, néhány távol-keleti tárgy (például egy 240 ezerre taksált Hiroshige-metszet, 67.), 19. századi pohárkészletek, ékszerek és egyéb régiségek követik egymást. Végül a lakberendezésé lesz a terep. A bútorok közül kiemelkedik egy gazdagon berakott 19. századi osztrák íróasztal (350., 850 ezer), illetve tíz darab 16–19. századi képkeret (367–376., 85–650 ezer). A szőnyegkínálat már csak azért is említést érdemel, mert ez a tárgycsoport – az utánpótlás szűkülése miatt – egyre ritkább a hazai árveréseken. Most általában néhány százezer forintra árazott kaukázusi, kisebb számban perzsa, türkmén és anatóliai csomózott és szőtt darabokra lehet licitálni.

Virág Judit aukciójáról ezúttal sem fognak hiányozni a Zsolnay kerámiák, sőt néhány Gorka és egy-egy Gallé, illetve Loetz is kalapács alá kerül. A BÁV-nál jövő kedden, az árveréssorozat első napján párját ritkító ékszeranyag vár gazdára; a sztárdarab egy 4,6 karátos briliánssal díszített gyűrű, amelynek kikiáltási ára 3 millió forint. A csütörtöki műtárgyanyagban ezüst-, kerámia-, üvegtárgyak kerülnek sorra. n T. G.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.