BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiválóan sikerült a tegnapi kötvényaukció

Elkapkodták az elsődleges forgalmazók az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tegnapi államkötvény-aukcióján az értékpapírokat, sőt, a nem kompetitív tenderen is szinte minden elfogyott. Az ÁKK három-, öt- és tízéves hitelpapírokat hirdetett meg a tegnapi kibocsátáson, 20, 15, és 10 milliárd értékben. Az érdeklődés azonban lényegesen nagyobb volt, a hároméves papírra 75, az ötévesre 83, a tízévesre pedig 65,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett.

Az államadósság-kezelő épp ezért úgy döntött, az értékesítési mennyiségeket is emeli, a hároméves kötvényből így a délelőtti aukción 30, az ötévesből 22,5, a tízévesből pedig 15 milliárd forintnyit adott el. A délutáni nem kompetitív tenderen további 20 milliárdnyi kötvényt vittek el az elsődleges forgalmazók, vagyis az eredetileg tervezett 45 milliárd forintnyi hitelpapírnak csaknem a dupláját adta el végül az ÁKK.

A hozamok a két rövidebb futamidőnél két-két bázisponttal emelkedtek az előző, két héttel korábban tartott kibocsátás óta. A hároméves kötvény átlaghozama 6,48, az ötévesé 6,86 százalékos lett. A tízéves hitelpapíré ezzel szemben 6 bázisponttal, 7,02 százalékosra süllyedt.

A sikeres aukció a magyar állampapírban lévő bizalom erősödését jelzi, miként az is, hogy tegnap a három éven túli referenciahozamok is csökkentek. A görbe hosszú végén, a 10 és 15 éves papíroknál 10-11 bázisponttal süllyedt a hozam. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.