BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megy a befektetési arany

Az első negyedévben több aranyat értékesített a Solar Capital Gold Kft., mint tavaly egész évben összesen – közölte lapunkkal Szalai Sándor ügyvezető igazgató.

A Solar Capital Gold Kft. forgalma jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban: a január és március közötti időszak értékesítése meghaladta 2010 egészét is – közölte lapunkkal Szalai Sándor, a társaság ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a lakossági ügyfelek érdeklődése október–november tájékán nőtt ugrásszerűen, amikor a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos változtatásokat bejelentette a kormány. Ez ugyanakkor nem meglepő, hiszen a lakosság hosszú távú megtakarításokkal kapcsolatos elképzelései egy ilyen rendszerszintű módosításkor értelemszerűen változnak. A forgalom növekedésének természetesen jót tett az is, hogy Demján Sándor márciusban tulajdonosként beszállt a társaságba, hiszen egy ismert, elismert és üzletember erősítette a társaságot, ami fontos tényező lehet egy amúgy is alapvetően bizalomra épülő befektetői kapcsolatban.

Szalai Sándor szerint természetesen az árupiaci emelkedésnek is jelentős szerepe lehetett a Solar Capital Gold forgalmának növekedésében, ám hangsúlyozta: fel kell ismerni, hogy a befektetési tömbaranynak az árfolyam alakulásától függetlenül is helye van a lakossági megtakarítások között, ahogy sok nyugat-európai ország aranytartási szokásai is jelzik. Hosszú múltra visszatekintő értékállósága mellett szintén említésre érdemes tulajdonsága az is, hogy az úgynevezett minősített (good delivery) finomítók aranytömbjei a világon bárhol elfogadott és elismert befektetések. Ezek pénzre válthatósága sem okoz nehézséget.

Az árupiaci buborék gyakori emlegetése kapcsán az ügyvezető igazgató leszögezte: az árupiaci termékeket befektetési szempontból nem szabad egy kalap alá venni, és ez külön-külön igaz a nemesfémekre is. Az arannyal gyakran együtt emlegetett ezüstnél például igen jelentős hányadot képvisel a meglehetősen stabil ipari és fényképészeti kereslet, amely a tavaly kitermelt 20 ezer tonnányi ezüst több mint felét szívta fel. Az ékszercélú felhasználást is figyelembe véve 17 százalék jutott a befektetői keresletre. Ehhez képest az aranynál a jegybanki és magánbefektetői kereslet összességében lényegesen nagyobb.

A cég által kínált fizikai aranyválaszték – közölte az ügyvezető igazgató – igen széles: az egy grammos kiszereléstől az egy kilogrammos tömbökig mindent a kínálatban tartanak. A hazai lakossági befektetők leginkább az 50 és 100 grammos lapokat keresik, hiszen ezek még kisbefektetői léptékkel is megfizethetők, és már a rájuk eső fajlagos költség sem annyira magas. Ez utóbbival ugyanis – mutatott rá Szalai Sándor – minden egyes kiszerelésnél számolni kell, így a kisebb lapkáknál a költséghányad elérheti a 30-35 százalékot is. A kisebb lépésekben tervezett megtakarításoknál ezért inkább az aranyszámla lehet a megfelelő megoldás, ahol már havi 10 ezer forint rendszeres befizetésével vásárolható és halmozható fel fizikai arany.

A közeljövő kapcsán Szalai Sándor közölte: a várhatóan tovább növekvő kereslet kiszolgálása érdekében a meglévő egy értékesítési pont bővítése is szerepel a középtávú tervek között. Az arany kereskedelmére vonatkozó törvényi szabályozás megalkotása ugyanakkor – szögezte le az ügyvezető igazgató – létfontosságú, hiszen az elengedhetetlen a kiszámítható, még jobban érthető és ellenőrizhető működési környezet megteremtéséhez.

Folyamatos emelkedés

Az arany árfolyama szinte töretlenül emelkedett az elmúlt időszakban. A nemesfém unciájáért 2010 végén 1420 dollárt adtak az árupiacon, ez több mint 26 százalékos éves emelkedést jelentett. A gazdasági válság kitörése óta eltelt időszakban pedig gyakorlatilag a duplájára nőtt az árfolyam. Az eddigi történelmi csúcsát – 1563 dollárnál – április végén érte el az arany kurzusa.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.