BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki büszke valamire

A ma kezdődő héten négy jelentős cég rendez Budapesten festményárverést, és valamilyen szempontból ezek mindegyike „aranyérmesnek” tekinthető.

A sort a Polgár Galéria nyitja ma este 17 órakor. A cég új, Petőfi Sándor utcai bemutató- és árverező termében viszonylag kis számú és összességében nem túl erős kép- és szoborkínálat kerül kalapács alá. Ugyanakkor ez tartalmazza a hónap legmagasabbra taksált régi festményét: a német származású, Itáliában működött barokk festő, Philipp Peter Roos (művésznevén Rosa da Tivoli) állatcsoportja 107. tételszámon, 6,5 millió forintról várja a liciteket. Értékét nemcsak az növeli, hogy a 20. század eleje óta dokumentált a története, hanem az is, hogy nem védett, és így a külföldi vevőknek is érdekes lehet.

Egy órával később kezdődik a tízéves fennállását ünneplő Abigail Galéria jubileumi, 30. árverése a Művészetek Palotájában. A két és fél száz tétel között a versenytársakhoz képest kiemelkedően sok magas árú, tízmillió forint feletti művet találunk. Az alkotók sorában a huszadik század első felének számos húzóneve felbukkan: Aba-Novák Vilmos (Szolnoki vásár, 32., 15 millió), Mednyánszky László (Havas erdő házikóval, 93., 15 millió), Perlrott-Csaba Vilmos (A Fűrész utca a Keresztheggyel, 173., 13 millió), Rippl-Rónai József (Jernye falu éjjel, 188., 15 millió), Vaszary János (Pihenő matrózok, 195., 17 millió) vagy Batthyány Gyula ( Lovarnő, 222., 14 millió). Az 1945 utáni és kortárs művek mellett tehát most már stabilan jelen van a klasszikus modern kínálat is. Ennek révén tudott Hajdú Katalin aukciósháza az utóbbi néhány évben a piacvezetők közé emelkedni.

A Nagyházi Galéria kedden és szerdán vonultatja fel képzőművészeti kínálatát. Az első napon most is számos kiváló régi képre lehet licitálni, ám a – sok esetben védett – művek kikiáltási árai viszonylag mérsékeltek. Ilyen például Aert Jansz. van Marienhof ószövetségi témájú vászna (40., 5 millió) vagy egy erős Giorgione-hatást tükröző, 16. századi velencei Szent Katalin-ábrázolás (42., 1,2 millió). Ezúttal egy avantgárd fő mű biztosítja az „aranyérmet” a hagyományosan inkább a régi mezőnyben jeleskedő Nagyházi anyagának. Nemes Lampérth József 1914-es festménye (406. tétel) a párizsi Pont Neuföt ábrázolja, és 26 millió forintról indul – ez a májusi aukciók legmagasabb kikiáltási ára.

Virág Judit pénteki festményárverésének igazi érdekességét nem a nagyon drága tételek adják. Egyetlen kikiáltási összeg (Egry József Taorminájának 16 milliós ára) haladja meg csupán a tízmillió forintot. A jelenlegi piaci helyzetben ugyanis a beadók és sok kereskedő (Virág Judit mellett például Kieselbach Tamás is) inkább megpróbálja aukción kívül eladni az első vonalbeli alkotásokat. A pénteki árverés tehát főként amiatt különleges, hogy a művek nemcsak a modern magyar művészet, hanem az 1945 utáni magyar műgyűjtés történetét is felvázolják. Több kiváló alkotás származik Vasilescu János kollekciójából, így például Ország Lili Attila úti iskola című 1955-ös alkotása (29., 4,5 millió forint). Vasilescuhoz hasonlóan a Kádár-korszak műgyűjtésének jeles alakja volt Rácz István, akinek anyagából egy kiváló korai Rippl-Rónai női portré (50., 8,5 millió) is új vevőre vár. Dévényi Iván pedig nemcsak műgyűjtőként, hanem művészeti íróként is jól ismert volt; az ő gyűjteményében szerepelt egykor Korniss Dezső Éjszaka című alkotása (66., 3,2 millió). Az említett Ország Lili- és Rippl-Rónai-mű – több más alkotással, így például Nagy Balogh János 158. tételszámon, 9,5 millió forintról induló Kubikusával együtt – a neves magyar gyűjtemények után egy a rendszerváltást követően létrejött kollekciót, Kirk Brown amerikai üzletember gyűjteményét is megjárta.

A jövő héten további három képaukción lehet licitálni. A BÁV május 25-én viszi kalapács alá festménykínálatát, benne sok 18–19. századi külföldi munkát és modern magyar képeket. Május 26-án a Falk Miksa utcába frissen beköltözött Biksady Galéria rendezi második árverését. Jelentős részben 20. századi nyugat-európai művekből áll a cég kínálata, amelynek egyes darabjai László Károly bázeli kollekciójából kerülnek kalapács alá. Ilyen többek között Robert Mapplethorpe 1982-es Lófej című klasszikus fotója (150., 2,2 millió).

Festmény- és grafikai árverések (május második felében, Budapesten)

- Abigail Galéria (május 16.): 251 festmény, grafika és szobor a 20–21. századból

- Polgár Galéria (május 16.): 126 festmény, grafika és kisplasztika a 17–20. századból

- Nagyházi Galéria (május 17–18.): 581 festmény, grafika és szobor a 16–21. századból

- Virág Judit Galéria (május 20.): 165 festmény és grafika a 19–20. századból

- BÁV (május 25.): mintegy kétszáz festmény, grafika és szobor a 18–20. századból

- Biksady Galéria (május 26.): 209 festmény, grafika, szobor és fotó a 20–21. századból

- Arte Galéria (május 28.): 218 grafika, művészkönyv és mappa a 19–20. századból

- Polgár Galéria (május 16.): 126 festmény, grafika és kisplasztika a 17–20. századból

- Nagyházi Galéria (május 17–18.): 581 festmény, grafika és szobor a 16–21. századból

- Virág Judit Galéria (május 20.): 165 festmény és grafika a 19–20. századból

- BÁV (május 25.): mintegy kétszáz festmény, grafika és szobor a 18–20. századból

- Biksady Galéria (május 26.): 209 festmény, grafika, szobor és fotó a 20–21. századból

- Arte Galéria (május 28.): 218 grafika, művészkönyv és mappa a 19–20. századból-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.