BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

New York: ha a vége jó, minden jó

Szinte minden tétel elkelt a Christie’s múlt szerdai kortárs művészeti árverésén, és a jutalékokkal együtt 300 millió dolláros összleütési érték az előzetesen becsült nettó 210–300 milliós értéksáv felső határához volt közelebb. Hat művész esetében született életműrekord: egyikük Andy Warhol volt, akinek egy 1964-es önarcképe bruttó 38,4 millióért talált gazdára.

A Christie’s jó eredménye már csak azért is fontos volt, mert segített elfeledtetni az elmúlt két hét többi New York-i presztízsárverésének bukdácsolását. Május 3-án a Sotheby’s mindössze bruttó 170 millió dolláros összforgalmat ért el a csúcsminőségű impresszionista és modern festményekkel és szobrokkal, holott előzetesen – jutalékok nélkül – 160–230 millióra taksálták az anyagot. A Christie’s május 4-én 156 millió dolláros forgalmat tudott elkönyvelni a 19. század végi és 20. század eleji alkotásokkal, jóllehet nettó 160–230 milliót vártak. A múlt heti kortárs aukciósorozat sem indult jobban. Május 10-én 128 millió forintot hagytak ott a gyűjtők a Sotheby’snél, ez a nettó 120–170 milliós becsült sáv alsó határát sem érte el. n T. G.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.